Riječ dana – 13.4.2020.

Evanđelje:

Mt 28,1-10

Po suboti, u osvit prvoga dana u tjednu, dođe Marija Magdalena i druga Marija pogledati grob. I gle, nastade žestok potres jer anđeo Gospodnji siđe s neba, pristupi, otkotrlja kamen i sjede na nj. Lice mu bijaše kao munja, a odjeća bijela kao snijeg. Od straha pred njim zadrhtaše stražari i obamriješe.
A anđeo progovori ženama: »Vi se ne bojte! Ta znam: Isusa Raspetoga tražite! Nije ovdje! Uskrsnu kako reče. Hajde, vidite mjesto gdje je ležao pa pođite žurno i javite njegovim učenicima da uskrsnu od mrtvih. I evo, ide pred vama u Galileju. Ondje ćete ga vidjeti. Evo, rekoh vam.«
One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima. Kad eto im Isusa u susret! Reče im: »Zdravo!« One polete k njemu, obujme mu noge i ničice mu se poklone. Tada im Isus reče: »Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!«

U uskrsnoj osmini imamo prilike slušati vrlo lijepe evanđeoske odlomke. Radi se o tzv. evanđeljima ukazanja gdje se Raspeti daje vidjeti i kojega učenici sada prepoznaju kao Živog, Uskrslog.

Dolazi u tim evanđeljima do raznih napetosti, neobičnosti, začudnosti: uskrslog Isusa često ne prepoznaju odmah, nego tek naknadno. Pa ipak, isti je to Isus kojeg su upoznali dok je hodao zemljom – između Uskrslog i Raspetog stoji identitet! Nadalje, on se daje vidjeti, ali nipošto ne kao neka utvara ili duh (nisu ovo mistična iskustva!), nego se čak govori o njegovom tijelu!! Međutim, to tijelo nije onakvo kakvim ga poznajemo mi sada iz iskustva naših zemaljskih životâ. Kakvo je onda to tijelo uopće? Što znači da Raspeti koji je sada Živi ima tijelo!? Naposljetku, Isus se daje vidjeti, ali se ne zadržava, nego vrlo brzo nakon susreta nestaje. Kamo? Zašto? Što!?!

Pa ipak, postoje i neke konstante u ovim evanđeljima ukazanjâ. Jedna lijepa konstanta jest da Raspeti, koji je sada Živi, daje svojima jedno poslanje. Šalje ih. Neka idu! I oni dobro reagiraju: pokretni su, u njima prepoznajemo jednu novu snagu, impuls, zamah, polet, energiju, volju, radost!

Raspeti Gospodin Isus dopušta nam ovih dana da ga vidimo, iskusimo, oćutimo. To iskustvo zna biti kratko i vrlo začudno. Pa ipak, nakon njega smo uvjereni: naš Raspeti sada je Živi!

I to mijenja sve.

Marko, ž. vikar

Možda će vas zanimati...