Svečani koncert u prigodi četrdesete obljetnice umjetničkog vodstva Josipa Škvorca Mješovitim zborom

U nedjelju, 10. studenoga 2019. svečanim koncertom obilježena je četrdesete obljetnica umjetničkog vodstva Mješovitim zborom crkve svetoga Josipa u Zagrebu, dirigenta Josipa Škvorca. Svečanom koncertu pridružili su se svojim nastupom svi zborovi koji djeluju u župi: Zbor gospođa, Zbor mladih Sjaj i Zbor Izvor, te Tamburaški orkestar župe svetoga Josipa. Svi zborovi i orkestar, kao i solisti i solistice, iskazali su se u punom sjaju glazbenoga izričaja, izvodeći poznata liturgijska glazbena djela, kao i druga djela uvaženih autora.

Kao kruna svečanog koncerta bio je nastup Mješovitoga zbora crkve svetoga Josipa koji je izveo šest glazbenih djela u kojima se očitovala hvala i zahvala Bogu na mnogim dobročinstvima.

Prije završne pjesme uslijedile su zahvala i priznanja. U ime svih pjevačkih zborova i glazbenika u župi, zahvalu je izrekla Ivana Jelinčić, voditeljica zbora Izvor, u ime zajednica koje djeluju u župi zahvalu je izrekla Nada Caren. Posebno je bila dirljiva zahvala u ime Mješovitoga zbora koju je izrekla Nataša Šikić, istaknuvši pritom zalaganje voditelja oko duhovne i crkvene izgradnje članova zbora, kao i upoznavanje s ljepotama umjetničkog stvaranja, kako liturgijske, tako i hrvatske narodne glazbe. Kao posljednju zahvalu i priznanje izrekao je upravitelj župe Damir Ocvirk, darovavši dirigentu Josipu Škvorcu plaketu u prigodi ove visoke obljetnice.

Na kraju se zahvalnim govorom obratio i sam dirigent, zahvalivši svima koji su svoje darove i vrijeme utkali u rast i rad Mješovitoga zbora.

Koncert je završio zajedničkom pjesmom Dragutina Domjanića „Fala“.

Dirigent Josip Škvorc rođen je u Vulariji kraj Čakovca. U franjevačkoj gimnaziji u Zagrebu uči svirati harmonij, svladavati osnove harmonije te pomalo orguljati. Sustavno glazbeno obrazovanje stječe na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” pri KBF-u postigavši zvanje diplomirani crkveni glazbenik 1975. Na zamolbu tadašnjeg župnika župe sv. Josipa na Trešnjevci vlč. Augustina Holija prihvaća vođenje mješovitog zbora 1979.

U osvit nove Hrvatske države otvorile su se mogućnosti, pa Josip Škvorc nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te se s diplomom Profesora glazbene kulture 1991. zapošljava u O. Š. Tituša Brezovačkog u naselju Špansko, gdje i stanuje. U toj je školi radi sve do mirovine 2007.

Osim školskog zbora vodi i tamburaški orkestar. U isto vrijeme prihvaća i vođenje mlađeg tamburaškog ansambla u KUD-u Croatia. Zadnje dvije godine bogoslovski tamburaški sastav s Kaptola 29 također svira pod njegovom palicom, a u siječnju 2009. godine počeo je uvježbavati župni tamburaški orkestar.

Po potrebi sklada i aranžira skladbe za tambure, te antifone, psalme i motete za zborove.

Možda će vas zanimati ...