Izlet u Veneciju

Izlet u Veneciju - 1.5.2013.Na blagdan svetog Josipa radnika, 1.svibnja, naša župna zajednica, predvođena župnikom Damirom i đakonom Ivanom, uputila se na jednodnevno hodočašće u Veneciju. Da će hodočašće ostvariti svoj cilj, a to je prije svega zajedništvo u vjeri i ljubavi koje treba nesebično dijeliti, dalo se naslutiti već pri okupljanju hodočasnika pred našom crkvom.

Nakon noćne vožnje, rano ujutro stigli smo na parkiralište Punta Sabioni gdje su nam se pridružili hodočasnici župe sv. Petra, njihov župnik Josip i đakon Ivan. Kao jedna velika obitelj, svi zajedno, krenuli smo brodom prema Veneciji. Za vrijeme vožnje naš vodič Krešo upoznavao nas je s poviješću Venecije, njezinim specifičnostima i znamenitostima koje ćemo tijekom dana obići.

Nakon vožnje brodom slijedilo je razgledavanje grada. Svaka građevina pored koje smo prolazili imala je svoju priču koja je svaka za sebe bila upečatljiva i posebna (Duždeva palača, sat sv. Marka, nacionalna knjižnica sv. Marka, Most uzdaha). Na trgu sv. Marka dočekao nas je velečasni Marko Kovač, naš župljanin koji u Veneciji studira Crkveno pravo. Zajedničku svetu Misu slavili smo u kripti bazilike svetog Marka. Misu je predvodio velečasni Josip Golubić u koncelebraciji velečasnog Damira i velečasnog Marka.

Nakon svete Mise slobodno vrijeme, koje nam je bilo na raspolaganju, svatko je iskoristio na svoj način. Jedni na kavici, drugi u kupnji suvenira ili u šetnji uličicama prelijepog grada kojeg je preplavilo mnoštvo turista.

Poslijepodnevne sate iskoristili smo za obilazak otoka Murano i Burano, svaki specifičan i lijep na svoj način. Na Muranu smo obišli staklarsku radnju gdje smo imali priliku vidjeti kako nastaju rukom rađeni unikatni proizvodi od stakla, vrlo vrijedni primjerci cijenjeni diljem Europe i svijeta, te otok Burano, izdaleka prepoznatljiv po pastelnim i raznoliko obojenim fasadama kuća i prelijepim ručnim radovima od čipke.

Prepuni dojmova i zahvalni Bogu i sv. Josipu vratili smo se u Zagreb u kasnim noćnim satima.

Možda će vas zanimati...