Caritas

Caritas župe sv. Josipa u svom radu promiče organizirano karitativno djelovanje usmjereno prema socijalno ugroženim članovima župne zajednice dok istovremeno nastoji senzibilizirati ostale župljane za probleme korisnika Caritasa. Župni Caritas trenutno skrbi o 102 obitelji (208 osoba) u potrebi s područja naše župe, koje su evidentirane u Bazi korisnika Caritasa. U Caritasu trenutno djeluje 17 volontera koji svoje djelovanje temelje u Evanđelju, u Isusovoj zapovijedi ljubavi po kojima je svaki čovjek slika Božja te kao takav ima nepovredivo dostojanstvo.

Dva puta tjedno (srijedom i subotom) korisnici mogu doći po odjeću i obuću, a jednom mjesečno Caritas im osigurava pakete s osnovnim prehrambenim namirnicama. Svojim korisnicima Caritas također nastoji i konkretno pomoći u nekim njihovim iznenadnim životnim okolnostima.

Svake godine Caritas organizira četiri prodajne izložbe, na kojima župljani i ostali zainteresirani mogu povoljno kupiti doniranu odjeću, igračke, razne uporabne predmete i prigodne sitnice. Tako prikupljena sredstva olakšavaju Caritasu nabavu potrebnih namirnica za mjesečne pakete i ostale potrebe korisnika. Tijekom godine organizira se i nekoliko karitativnih akcija kao na primjer korizmena i adventska akcija ”Obitelj za obitelj” s ciljem prikupljanja osnovnih namirnica i potrepština za uskrsne i božićne pakete, akcija ”Radosno u školu” s ciljem opremanja školaraca na početku nove školske godine te akcija ”Otvoreno srce za topli dom” kojom se nabavljaju sredstva za nabavu ogrjeva za zimu.

Volonteri Caritasa uključuju se i u karitativne akcije Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Svaki četvrtak prije svete mise volonteri predmole krunicu, a svaku drugu subotu u mjesecu, pod vodstvom župnika, održava se duhovna obnova za volontere Caritasa, Pučke kuhinje i ostale koji im se žele priključiti. Caritas surađuje i s ostalim župnim zajednicama na unaprjeđenju cjelokupnog života župe.

Svoje dobrovoljne novčane priloge za rad župnog Caritasa možete uplatiti na račun broj HR4323600001501243861 otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

Unaprijed zahvaljujemo na svakom Vašem daru!

Radno vrijeme Caritasa:
Srijedom: 17.00 – 18.30 sati
Subotom: 9.00 – 11.00 sati

Voditeljica Caritasa: Maja Pavić

caritas@zupa-svjosip.hr