Neokatekumenski put

Po nadahnuću Blažene Djevice Marije i po uzoru na sv. Nazaretsku Obitelj, Neokatekumenski put je koncilska stvarnost i plod djelovanja Duha Svetoga u Katoličkoj Crkvi. Potekao je iz Španjolske i do danas se proširio u više od 900 biskupija u 105 zemalja, s preko 20 tisuća zajednica u 6000 župa. Smisao je Puta da postupnim pokrsnim katekumenatom kao načinom kršćanske inicijacije u vidu kateheza, formiranja manjih zajednica unutar župe, pridonese vjerskoj i duhovnoj obnovi Katoličke Crkve u njenom nastojanju na dubljem i trajnom upoznavanju vjernika s izvorima i istinama vjere kao i životom Crkve te njihovo uključivanje, sukladno njihovom pozivu, u novu evangelizaciju. Kao u slici krsnog zdenca prvih kršćanskih zajednica, Put etapno prolazi silaženjem u dubinu vlastita života svakog člana, u postupnom duhovnom obraćenju i izgrađivanju međusobnih vjerskih i osobnih spona.

Neokatekumenski put u župi sv. Josipa rodio se u adventu 1981. godine. Kateheze Neokatekumenskoga puta u župi sv. Josipa, slušalo je više stotina ljudi, a u kršćanskoj inicijaciji se trenutno nalazi 5 zajednica na različitim etapama. Jednom tjedno zajednice se sastaju kako bi slušali Riječ Božju koja u njihovom životu postaje sve više živa i djelotvorna, a redovito slave sv. nedjeljnu euharistiju, subotom nakon I. Večernje u dvorani Augustina Holija.
Zajednica je u župi prisutna tradicionalnom procesijom i sv. misom na Cvjetnicu; sudjelovanjem u župnim katehezama; naviještanjem Božje ljubavi po kućama ili trgovima u Uskrsno vrijeme, anticipirajući želju pape Franje da kršćani izađu iz okvira crkve i počnu naviještati Evanđelje, osobito onima koji su daleko od Crkve.
Voditelj zajednice: Đuro Barković