Obredi Muke Gospodnje – Veliki petak 2017.

Drugi dan vazmenog trodnevlja spomendan je Isusove muke i smrti na križu. 
Večernje obrede Velikog petka predvodio je kapelan vlč. Josip Mudronja u zajedništvu s vlč. Ivanom Damjanovićem i vlč. Josepom Peguereom Pochom. U bogoslužju se kroz tri dijela spominjemo Kristove muke, stoga je i liturgija Velikog petka na poseban način obilježena tišinom pred tim velikim otajstvom. Nakon uvodne procesije u tišini, obred je započeo prostracijom svećenika pred ogoljenim oltarom. Tada svatko u dubokoj tišini obavlja pokajnički čin te prostirući se u nutrini svoga bića priznaje vlastitu grešnost i krivnju za patnju Isusa Krista moleći za milosrđe i oproštenje koje dobivamo po zaslugama Njegove muke. 
Nakon toga uslijedila je Služba riječi u kojoj smo kroz izabrane stranice Svetoga pisma slušali o muci i trpljenju Sina Božjega. Starozavjetni prorok Izaija i pisac poslanice Hebrejima prikazuju nam što je sve Isus proživio kako bi postao naš spasitelj i otkupitelj. Nakon čitanja muke Gospodina našega Isusa Krista kako ju je zapisao apostol i evanđelist Ivan, u svojoj homiliji vlč. Josip osvrnuo se na smisao Kristove žrtve i smrti na križu za naše spasenje kroz dva važna oprečna motiva – samoću i zajedništvo. Nakon homilije, kao zaključak službe riječi, uslijedila je pjevana sveopća molitva u kojoj Crkva kroz deset molitava moli za sve ljude i potrebe cijeloga svijeta.
Središnje dio obreda Velikog petka zauzima otkrivanje i klanjanje svetom križu,  u kojem je svatko od nas imao priliku častiti Isusov križ, ujedno noseći i tako prihvaćajući svoj vlastiti križ. Tijekom klanjanja križu Mješoviti zbor i Zbora gospođa pjevali su prigodne pjesme. Uz poklon križu koji postaje simbolom spasenja, života i nade, zahvalili smo Isusu za njegovu neizmjernu ljubav prema nama. 
U trećem dijelu obreda uslijedila je sveta pričest u kojoj smo se sjedinili Kristovim tijelom posvećenim na jučerašnjoj Misi večere Gospodnje .
Ovo jedinstveno bogoslužje završilo je kako je i počelo – tišinom. Tišina prožima crkvu, ali i naša srca. Tišina kojom Bog progovara onima koji su ga spremni slušati i osluškivati, razmatrajući pred tom velikom tajnom svetoga križa. Nju možemo samo vjerom prihvatiti i ljubavlju prigrliti.
 
Damir David
Foto: Mirta Fekeža, Damir David, Dragan Kostić

Možda vam se sviđa...