Devetnica Božjemu milosrđu i proslava Nedjelje Božjeg milosrđa

Milosrdni Isus izrazio je sestri Faustini želju da se uoči svetkovine Božjega milosrđa izmoli devetnica Njemu u čast. Devetnica počinje na Veliki petak, a završava u subotu uoči prve nedjelje po Uskrsu – Nedjelje Božjega milosrđa, iako se može moliti i u bilo koje drugo vrijeme.  Gospodin je sv. Faustini rekao: „Želim da tijekom devet dana dovodiš duše izvoru mojega milosrđa kako bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti koje trebaju u životnim mukama, osobito u času smrti. Svakoga ćeš dana moliti mojega Oca milosti za njihove duše po mojoj pregorkoj muci.“ (Dn. 1209).

Ove godine devetnica Božjemu milosrđu započela je pobožnošću križnog puta na Veliki petak u 15 sati i zazivima Božjemu milosrđu. Svakog dana, osim na Uskrs, članovi zajednice Misionara milosrdnog Isusa, uz veliki broj vjernika i štovatelja Božjega milosrđa, molili su u Satu milosrđa u 15 sati krunicu Božjemu milosrđu na nakane koje je sam Gospodin Isus tražio od svete Faustine, dodajući i svoje nakane. Na Veliku subotu molilo se na Isusovom grobu s Majkom Marijom posebno za svećenike, za nova duhovna zvanja, za zdravlje župnika Damira, za kapelana Josipa, za vlč. Ivana, za sve bogoslove naše Župe kao i za papu Franju i uspjeh Sinode.

Od Uskrsnog ponedjeljka svakog dana u 15 sati molitelji su donosili Gospodinu i uranjali u Njegovo milosrđe sve koji još nisu upoznali Božju ljubav, zatim naše obitelji, našu djecu, mlade, zajednice koje djeluju u Župi, sve župljane, sve bolesne, nemoćne, napuštene, ali i sve one koji štuju Božje milosrđe, da dobiju snagu širiti i svjedočiti Božju ljubav i milosrđe svim ljudima. Zaista smo zahvalni Milosrdnom Ocu što je velik broj vjernika svakoga dana dolazio na devetnicu, pa smo zajedničkom molitvom i pjesmom veličali Božje milosrđe i vapili Bogu da usliši naše molitve po svojoj svetoj volji. Budući da je dio apostolata Misionara milosrdnog Isusa i širenje slike Milosrdnog Isusa, dnevnika sv. Faustine, krunice Božjemu milosrđu, vjernici su mogli uz vrlo povoljne cijene kupiti sliku milosrdnog Isusa, dnevnik sv. Faustine i krunice s moćima sv. Faustine kao i nabaviti časopis “Ljubite jedni druge” koji izlazi jednom godišnje, uoči Nedjelje Božjeg milosrđa i u kojem svi mogu saznati više o Božjemu milosrđu.

Nedjelja Božjeg milosrđa vrhunac je proslave Božjeg milosrđa i za taj dan Isus je rekao sv. Faustini: „ Moja kćeri objavljuj cijelom svijetu moje neshvatljivo milosrđe. Ja želim da Svetkovina milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grešnicima. Toga dana otvorena je nutrina mojeg milosrđa. Ona duša, koja se ispovijedi i primi Sv. pričest dobiva savršeni oprost od krivnja i kazni. Toga dana otvorene su sve Božje ustave kroz koje teku milosti. Neka se nijedna duša ne boji približiti se meni, pa makar njezini grijesi bili crveni kao skerlet. Moje milosrđe tako je veliko, da ga u cijeloj vječnosti ne može proniknuti nijedan razum, ni ljudski ni anđeoski. Sve, što postoji dolazi iz nutrine mojeg milosrđa. Čovječanstvo neće naći nikako mira dokle god se  ne obrati izvoru Mojeg milosrđa.“

Na Nedjelju Božjega milosrđa prije svete mise u 10.30 sati, članovi zajednice Misionara milosrdnog Isusa molili su krunicu Božjemu milosrđu. Iznimno ove godine, zbog bolesti župnika vlč. Damira koji je ujedno i duhovnik zajednice, svetu misu slavio je vlč. Vlado Razum, duhovnik na Bogosloviji, koji je na osobit način nadahnut riječima iz Evanđelja toga dana o sv. Tomi i njegovoj nevjeri, ali zapravo propitkivanju svoje vjere, rekao da ne budemo ravnodušni nego da se otvorimo Božjemu milosrđu. Misna čitanja čitali su članovi zajednice koji su i u molitve vjernika uključili sve nakane na koje se molilo i kroz devetnicu. Svetu misu svojim iznimno nadahnutim pjevanjem pratio je Mješoviti zbor koji je otpjevao i pjesmu o sv. Faustini, koju je za Misionare milosrdnog Isusa, a u čast Božjemu milosrđu, uglazbio Anton Ećimović, glazbenik. Na kraju mise kapelan vlč. Josip, zahvalio se vlč. Razumu za slavlje na čast Božjemu milosrđu i rekao da je svetkovinu Nedjelje Božjega milosrđa ustanovio 2000. godine papa sv. Ivan Pavao II,  a iste godine proglasio je i sv. Faustinu svetom upravo zahvaljujući objavama koje je primala od samog Isusa i koje je uz kontrolu svog duhovnika bl. Mihaela Sopoćka bilježila u svom poznatom Dnevniku koji je preveden na sve svjetske jezike, tako da se po cijelom svijetu širi poruka o Božjemu milosrđu i moli krunica Božjemu milosrđu.

Isus je sv. Faustini rekao: “U Starom sam Zakonu slao proroke svome narodu s gromovima. Danas šaljem tebe čitavom čovječanstvu sa svojim milosrđem. Ne želim kažnjavati ranjeno čovječanstvo već ga želim izliječiti privijajući ga na svoje milosrdno srce. (Dn 1588)

Nada Caren

Možda će vas zanimati ...