Obitelji naše župe na Drugom nacionalnom susretu katoličkih obitelji na Trsatu

DrugiNSHO_2015_05         Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se u nedjelju 19. travnja 2015. godine na Trsatu, svetištu koje nazivamo i Hrvatskim Nazaretom, a koje je sveti Ivan Pavao II  2003. godine označio kao spomen – mjesto Svete obitelji i zaštitničko svetište hrvatskih katoličkih obitelji. Glavne etape hoda prema Susretu zbivale su se krajem prošle i početkom ove godine i to u nedjelju  28. prosinca 2014. proslavom blagdana Svete obitelji te u nedjelju 1. veljače 2015. obilježavanjem Dana života. Još nam je u  živom sjećanju prvi takav nacionalni Susret kojeg smo s papom Benediktom XVI, sada papom u miru, slavili na zagrebačkom hipodromu 5. lipnja 2011. godine pod geslom “Zajedno u Kristu”. To je i inače u povijesti prvi nacionalni susret obitelji kojemu je predsjedao Sveti Otac. Ovogodišnji Susret krasilo je geslo “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”.

          Središnji trenutak Susreta bilo je Euharistijsko slavlje koje je započelo točno u podne procesijom koja se kretala ispred svetišta Majke Božje Trsatske prema Perivoju. U procesiji su sudjelovali nadbiskupi, odn. biskupi i obitelji koje su nosile Zavjetnu spomen – svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koju je 2011. godine blagoslovio papa Benedikt XVI. Svetu misu predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a propovijedao je, na tragu značenjem bogatog gesla Susreta, uistinu nadahnuto i koncizno (i obvezujuće!) monsinjor Valter Župan, predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskipske konferencije. Ono što je toga prekrasnog proljetnog sunčanog dana (a da se ne zaboravi da je dan ranije padala kiša i bilo poprilično hladno) osobito razveselilo i bilo pozdravljeno spontanim pljeskom gotovo 10 000 hodočasnika među kojima je, uz predsjednicu Hrvatske i druge visoke uzvanike, bilo upravo najviše obitelji s djecom, najava je Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji 2018. godine u Solinu.

          Sadržajno raznovrsni popratni tiskani materijali za Susret u vidu brošura bili su ujedno i prava riznica duhovno poticajnih misli (molitva uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji prema molitvi pape Franje izrečenoj na blagdan Svete obitelji 29. prosinca 2013.), različitih podataka i informacija te pojašnjenja o samom programu kao i o detaljima prethodnih događanja, ali su poslužile i kao svojevrstan vodič s naputcima za valjanu  pripravu ovom Susretu i za nastavljanje življenja zajedništva kroz Župne zajednice obitelji i nakon Susreta. Također je tiskan liturgijski vodič kako bi, iz predgovora citiram, “u sabranosti i s razumijevanjem mogli aktivno sudjelovati u bogoslužju, doživjeti radost zajedništva i osjetiti Marijin blagoslov.”

          Trešnjevački dekanat također je, u duhu življenja istinskog, autentičnog zajedništva, organizirao prijevoz autobusom na Trsat za hodočasničke obitelji iz nekoliko župa dekanata. Obitelji Župe svetog Josipa, koje su u ranim jutarnjim satima te nedjelje s veseljem i radosnim iščekivanjem ispred župne crkve čekale polazak na Susret, paradigma su zapravo ljepote i šarolikosti obiteljskog života: od ukupno nas 33, bilo je tri obitelji s četvero djece, jedna obitelj s troje djece, jedna obitelj s dvoje djece, jedna obitelj s jednim djetetom, jedna majka udovica s dvoje djece; bilo je beba u dobi od 5 mjeseci i u dobi od 20 mjeseci, bilo je vrtićke djece od tri godine kao i školske djece, bilo je osmaša i djece srednjoškolaca! Bilo je roditelja koji su zaposleni, bilo je roditelja koji su bez posla; bilo je roditelja koji su mladi, bilo je roditelja koji su u nešto zrelijim godinamaJ Ma bilo je prekrasno! Velečasni župnik Damir Ocvirk i velečasni kapelan Ivan Vučak (uopće im se nije bio problem tako rano probuditi!) ispratili su nas i na ulazu u autobus svakome dali molitvu Susreta (naravno da smo itekako molili za naše svećenike i sa svećenikom Mladenom Škvorc koji je predvodio hodočasnike trešnjevačkog dekanata), kada su nas izgubili iz vida pokušavali su nas (kao stvarno dobri pastiri) nešto kasnije ugledati i na izravnom televizijskom prijenosu iz svetištaJ Pjevalo se i molilo, kontempliralo, družili smo se, razgovarali, šalili, smijali, uživali u svakom trenutku zajedništva, u ljepoti prizora s vidikovca gdje pogled seže na morsku pučinu, fino papali, neki su i odspavali… Na povratku, izrekli smo molitvu zahvalnicu.

Možda će vas zanimati...