Ljeto s Isusom na otočiću Krapnju

Isus,Ljeto-na-Krapnju-s-Isusom-5 more, sport, kupanje, zajedništvo, molitva… može li ljeto započeti bolje? Tridesetak srednjoškolaca Župe svetog Josipa na Trešnjevci i Župe BDM Gospe Žalosne iz Španskog proveli su prvi tjedan sedmog mjeseca na otoku Krapnju, u kući susreta Emaus, zajedno sa svojim duhovnicima vlč. Jakovom Rađom i vlč. Nikolom Jurkovićem te trima animatorima.

Bili smo smješteni u malim bungalovima u predivnoj borovoj šumi. Pomalo robinzovski način života pružio je jedinstveno iskustvo generaciji koja većinu svog vremena provodi za kompjuterom. I moramo vam reći…naprosto su uživali!

Dan je započinjao jutarnjom molitvom časoslova, a nakon doručka slijedila je kateheza koju je vodio vlč. Jakov Rađa, župni vikar župe sv. Josipa.  Kateheze su bile vrlo zanimljive i natjerale su naše mlade srednjoškolce  na duboko razmišljanje o Božjoj volji za njihov život, ali i na suočavanje sa vlastitim strahovima. Posebno je dojmljivo bilo kada je svaka osoba uzela jedan kamen koji je simbolizirao njihov najveći strah u životu te ga bacio u more koje simbolizira beskrajno Božje milosrđe.

Mladi su se izmjenjivali po grupama svakoga dana, a sastojale su se od liturgije, služenja, sporta i molitve.

Ostatak dana mladi su uživali u sportskim igrama, kupanju i sunčanju. Prije večere, sastajali smo se u grupama i svatko je dobio priliku komentirati jutarnju katehezu i na poseban način izreči što ga je posebno dojmilo u katehezi.

Svaki dan je završavao sa izvorom i vrhuncem naše vjere, svetom Euharistijom koju smo slavili pod vedrim nebom u kapelici Gospe Lurdske, a za koju su mladi pripremali svoje molitve.

Najljepšu priliku susreta sa živim Spasiteljem bilo je u noći sa srijede na četvrtak, kada su se mladi sami ustajali i prekidali svoj san te ga darovali Gospodinu u molitvi i adoraciji. To je bilo posebno vrijeme kada smo Isusu mogli izreći svoje najintimnije čežnje i najdublje strahove te kako bi to onda, povjereno Njegovoj brizi, bilo slobodno od naših slabašnih nastojanja i urodilo plodom koji je On za nas poželio.

I na kraju, u razgovoru sa srednjoškolcima vidimo da je ovo bilo posebno ljeto u njihovu životu koje neće ostati samo u lijepom sjećanju nego i u njihovu životu. Srednjoškolsko razdoblje je puno novosti i otkrivanja, stoga ovo Ljeto s Isusom je pun pogodak za njihov život jer su spoznali ljepotu i sreću života s Onim koji im je život darovao, a nadasve u novim prijateljstvima, životu u zajednici gdje ne dolazi samo pojedinac do izražaja nego svi zajedno.

Hvala dragome Bogu i vlč. Andriji Vrane kao i zajednici “Kursiljo” koji su nam omogućili svoj prostor i darovali ga nama kroz tjedan dana.

(A.C. & E.Š.)

Možda će vas zanimati ...