Obilježavanje dana sjećanja na žrtvu Vukovara – Škabrnje

U Vukovar_2014_1predvečerje 17. studenoga, a uoči dana spomena na sve žrtve Vukovara kao i svih poginulih hrvatskih branitelja u domovinskom ratu, župnik Damir, kapelan Ivan i đakon Martin uputili su se prema Vukovarskoj ulici, do križanja Vukovarske ulice i Nove ceste gdje je „grafit-slika“ Vukovarskog križa.

U zajedništvu sa gosp. Slavkom Validžićom, predsjednikom udruge HVIDR-a Trešnjevka, tajnikom gosp. Antunom Mogužom, osnovnoškolskom djecom, nastavnicima i vjeroučiteljima te ostalim hrvatskim braniteljima, župnik Damir predvodio je molitvu za sve žrtve Vukovara, održao prigodnu riječ te blagoslovio lampaše.Vukovar_2014_2

Nakon molitve i blagoslova lampaša, svi zajedno su ostali u kratkoj molitvi te postavljali upaljene lampaše vukovarskom ulicom, a potom se uputili u župnu crkvu sv. Josipa na svečano euharistijsko slavlje.

Vukovar_2014_5Oko 18 sati, župnik, kapelan i đakon uputili su se do južnog parkirališta Trešnjevačke tržnice, uz ulicu grada Vukovara gdje je uslijedio blagoslov i molitva motorista koje je okupila „Udruga hrvatskih branitelja motorista – Zagreb“ sa njihovim voditeljom organizacije za motoriste Davorom Fintićom- Švaba. Nakon molitve i blagoslova motoristi su se uputili vožnjom po gradu do „piramide“ gdje je uslijedilo središnje molitveno slavlje.

U Vukovar_2014_418:30 sati slavljena je sv. Misa za Vukovarce i sve stradale u Domovinskom ratu u našoj župnoj crkvi. Svetu misu predvodio je župnik Damir koji je povezao Evanđelje s Domovinskim ratom, te naglasio kako smo tada čvršće držali zrnca krunice, usrdnije molili i snažnije uzvikivali: „Isuse, sine Davidov, smiluj nam se!“ Danas je potrebna takva vjera i pouzdanje da jedino Bog može razriješiti sve naše probleme i patnje, jer jedino taj sveti trolist: CRKVA, OBITELJ I DOMOVINA, mogu nas dovesti do istinskog blagoslova za našu Hrvatsku domovinu zaključio je župnik Damir.

Vukovar_2014_3Ovim misnim slavljem željeli smo izraziti našu duhovnu blizinu, molitvenu blizinu s našim braniteljima, ali isto tako sebi posvijestiti da budemo kvalitetniji stanovnici naše Domovine, za koju je toliko krvi proliveno, da bude uistinu dobra i sigurna po našem služenju i uprisutnjavanju Gospodina u našem svakodnevnom životu.

Nakon svete mise, vjernici su se u procesiji sa zapaljenim lampašima uputili do vukovarske ulice, položili lampione i završili osobnom molitvom za sve poginule u Vukovaru, Škabrnji i ostalim dijelovima naše Domovine.

Možda će vas zanimati...