Hodočašće Neokatekumenskih zajednica župe sv. Josipa u Istru

Povodom Dana neovisnosti 08.10.2018. naša župa organizirala je jednodnevno hodočašće u Istru na grob bl. Miroslava Bulešića u Svetvinčenat i u posjet Biskupijskom misijskom sjemeništu Redemptoris Mater u Pulu. Hodočašće svih šest Neokatekumenskih zajednica Župe sv. Josipa predvodio je naš župnik vlč. Damir Ocvirk. Krenulo je 120 mladih, starih i djece.

Prvo smo posjetili svetište našeg najmlađeg blaženika Miroslava Bulešića u Svetvičentu.

U župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije upoznali smo se s povijesti blaženika i župe te zajednički otpjevali pjesmu “Vodi me u nebo” kojom se orila crkva i okolni trg.

Iza glavnog oltara, u apsidi crkve, nalaze se relikvije krvi blaženog Miroslava Bulešića, svećenički talar natopljen njegovom krvlju u kojem je bio u trenutku mučeničke smrti u Lanišću 24. kolovoza 1947. godine, komad žbuke iz župnog stana u Lanišću kojeg je poškropila mučenikova krv u trenutku ubojstva te jastuk koji je stavljen ispod njegove glave i natopljen njegovom krvlju nakon smrti.

Bili smo dirnuti vjerom koja je dala život. Kako je i sam blaženi Miroslav rekao u svojoj duhovnoj oporuci 23. travnja 1945. godine: „Budite kršćani, u pravom smislu riječi. Nemojte biti kršćani samo na pola! … Moja osveta je oprost.”

Nakon zajedničkog fotografiranja uputili smo se prema Biskupijskom-misijskom sjemeništu “Redemptoris Mater” u Puli.

Dočekani smo uz pjesmu sjemeništaraca i riječi dobrodošlice rektora vlč. Piergiorgia De Angelisa i vicerektora vlč. Jurice Manzonija.

Sjemenište u Puli po svojoj je naravi internacionalno, živeći tako Crkvu u kojoj se nalaze pripadnici svih naroda. Trenutno borave bogoslovi iz jedanaest nacija. Hrvati, a zatim su tu još bogoslovi iz Italije, Slovenije, Srbije, Poljske, Španjolske, Kolumbije, Nikaragve, Hondurasa, Ekvadora i Bolivije. Svake godine dolazi oko pet novih bogoslova. Sjemenište živi od Božje providnosti, nema službene novčane pomoći, nego se uzdržava velikodušnošću mnogih dobročinitelja koji znaju da pomažući jednog bogoslova pripremaju misionara za Novu evangelizaciju.

Nakon razgledavanja sjemeništa okrijepili smo se uz ručak, koji su nam pripremili. Osim ručka, rektor sa sjemeništarcima pripremio je i iznenađenje za našeg dragog župnika povodom njegovog nedavnog rođendana. Tako da smo još malo zapjevali, a župnik je i puhao svjećice (nećemo otkriti kojeg broja).

Kao vrhunac hodočašća udružili smo se u misnom slavlju. Kao i cijeli dan uživali smo u zajedništvu sigurni da ono ne dolazi od sociologije, psihologije, ni bilo koje druge znanosti, već kao dar Duha Svetoga.

Vratili smo se prezadovoljni i zahvalni, nadajući se kako će nam Bog dati vjeru i pouzdanje kakvo je imao bl. Miroslav Bulešić. Završit ćemo riječima iz njegove propovijedi na Božić 1944. godine: „Ničega se ne bojim, jer znam da činim u svemu svoju dužnost, i miran sam pred Bogom i pred ljudima. Puštam vama da sudite i da prosudite moje djelovanje. Ja, znajte, da ću se uvijek držati vjere, držati svojeg poštenja, koje neću prodati za ikakvu zemaljsku cijenu; bez straha ću svakome kazati ono što je pošteno i ono što nije pošteno. Prema tim ću načelima uvijek živjeti. A to su načela Kristova.”

Ivana Lazo

Možda vam se sviđa...