Proslava Gospe Fatimske 2018.

Nakon prošlogodišnjeg obilježavanja 100. obljetnice završetka ukazanja Gospe Fatimske te posvete naše Župe Prečistom Srcu Marijinom, ove smo godine svečano obnovili svoju posvetu Njezinom Bezgrešnom Srcu.
Proslavi je prethodila trodnevna priprava bogata duhovnim sadržajima koja je započela u srijedu, 10. listopada 2018. godine.
Svaki dan priprave započeo je pobožnošću Majci Božjoj kao Kraljici Svete Krunice kojoj smo povjeravali u Marijino srce svakoga od nas, sve naše obitelji, naše mlade, osobito ovogodišnje prvopričesnike i krizmanike, sve bolesne i potrebite, sve nerođene i nezaštićene te sadašnjost i budućnost ovog svijeta. Središnji dio priprave bila su svečana euharistijska slavlja koja su kroz tri dana predvodili župnik Damir Ocvirk i kapelan Luka Brešić koji su promišljajući nad Božjom Riječi istaknuli važnost molitve u kršćanskom životu kao sigurnog puta prema susretu s Isusom. Kroz sva tri dana trodnevnice u svetoj misi i duhovnom programu sudjelovali su naši župni zborovi.
Poslije euharistijskih slavlja, priprava za blagdan nastavljena je duhovnim sadržajima. Prvog dana to je bila Služba svjetla u čast Blažene Djevice Marije koja se sastojala od kratke službe riječ, svjedočanstva g. Vedrana Politea, člana molitvene inicijative ”40 dana za život” te prinosa svjetla pred lik Blažene Djevice Marije. Drugi dan bilo je Euharistijsko klanjanje u kojem su sudjelovali i članovi udruge ”Stepinčeva oaze mira” iz Zaprešića predvođeni svojim voditeljem i trajnim đakonom Ilijom Nikolićem. Trećeg dana uslijedila je pobožnost Svetome Križu u kojoj su sudjelovala djeca liturgijske grupe ”Djeca bl. Marije Petković” predvođeni s. M. Kristinom Injić i članice Poslanika Milosrđa.
Sva tri dana priprave završila su procesijom sa svijećama oko crkve – prvog i trećeg dana nosio se kip Gospe Fatimske, a drugog dana Presveti Oltarski Sakrament uz pjevanje Litanija u čast Majke Božje.
U subotu 13, listopada 2018. u 19 sati, proslava Gospe Fatimske započela je svečanom procesijom s kipom Majke Božje i svijećama, od naše crkve, ulicama Trešnjevke do crkve sv. Marka Križevčanina uz pjesme posvećene Majci Božjoj. Tako su se na osobit način ponovno povezale ove dvije susjedne župe kao jedno u Kristu, okupljene oko Majke Marije, a kasnije i oko Kristova stola. Kip su nosili članovi malonogometne ekipe sv. Josipa. Po dolasku, euharistijsko slavlje predvodio je župnik župe sv. Marka Križevčanina i dekan trešnjevačkog dekanata vlč. Damir Bačun u zajedništvu s vlč. Damirom Ocvirkom,vlč. Pavlom Crnjcem i vlč. Lukom Brešićem. Proslava je završila obnovom posvete dviju župa Prečistom Srcu Marijinom.
Marija, hostija i križ – upravo tako izgledao je naš hod kroz ova tri dana. Marijino srce naše je utočište i put koji vodi do Boga jer ispod toga srca začeto je Božje Srce, Božji Sin, Isus Krist koji nam je pokazao po svojoj smrti na križu svu Božju ljubav. I upravo zbog te ljubavi vraćamo se na izvor Njezinog Bezgrješnog Srca želeći obnoviti našu posvetu povjeravajući joj naše sve. Neka nas ovaj hod s Marijom upućuje da već ovdje na zemlji ostvarujemo osobnu svetost.
Gospo Fatimska, moli za nas!

Damir David

Možda će vas zanimati ...