Vazmeno bdjenje – Velika subota 2017.

Vazmenim bdjenjem i obredima, u ovoj svetoj noći ulazimo u samo središte liturgijske godine i u središte našeg vjerničkog života. Ali iznad svega ulazimo u samo središte Božje ljubavi koja nam se noćas očituje u svojoj ljepoti i punini. Slavimo Kristov prijelaz iz smrtnosti u uskrsnuće. 
Vazmeno bdjenje predvodio je kapelan vlč. Josip Mudronja u zajedništvu s vlč. Josepom Peguerom Pochom. Kao i prethodna dva dana, svojim pjevanjem slavlje su pratili Mješoviti zbor i Zbor gospođa. Bdjenje ove noći sastoji se od četiri dijela – Službe svjetla, Službe riječi, Krsne službe i Euharistijske službe.
Na početku Službe svjetla, vlč. Josip blagoslovio je vatru na kojoj je zapalio Uskrsnu svijeću koja je simbol uskrsloga Krista, simbol života. Upaljena uskrsna svijeća u procesiji se unosila u mračnu crkvu uz poklik „Svjetlo Kristovo“. Kako je procesija ulazila, mrak u crkvi se raspršio od svjetlosti svijeća koje su se palile s uskrsne svijeće. Zatim je vlč. Josip otpjevao hvalospjev Uskrsloj svijeći koji u sebi sadrži bogato značenje same vazmene noći.
U Službi riječi najprije su slijedila čitanja iz Staroga zavjeta koja pred nas stavljaju velika djela koja je Bog kroz povijest činio za svoj izabrani narod naglašavajući nepobitnu istinu da smo od Boga i da bez Njega ne možemo postojati. Nakon svečanog himna Slave uslijedili su novozavjetno čitanje i Evanđelje koje donosi Radosnu vijest o Kristovoj pobjedi za sve ljude. 
Nakon prigodne homilije, uslijedila je Krsna služba po kojoj smo imali radost prisustvovati krštenju katekumena Dorijana Josipa. Na početku Krsne službe, vlč. Josip blagoslovio je krsnu vodu uz molitvu Litanija svih svetih i blagoslovnu molitvu. Nakon toga uslijedila su krsna obećanja te sam čin krštenja i svete potvrde.
Potom je uslijedio četvrti dio vazmenog bdjenja: Euharistijska služba. Euharistija je vrhunac slavlja jer njome Krist Crkvu i sve njezine članove pridružuje svojoj žrtvi hvale i zahvaljivanja, koju je jednom zauvijek na križu prinio Ocu. Krštenjem smo postali članovi Božje obitelji, Crkve, a po Euharistiji se okupljamo oko uskrslog Isusa kao zajednica Božjega naroda. 
Na kraju slavlja, vlč. Josip izrazio je radost na novom članu naše Crkve, zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli i doprinijeli svečanom vazmenom trodnevlju, pri tome ne zaboravljajući na našeg župnika vlč. Damira Ocvirka čija se nevidljiva prisutnost itekako mogla osjetiti u vazmenom trodnevlju, te je potom svima čestitao Uskrs i na sve prisutne zazvao Božji blagoslov nakon kojega je uslijedio tradicionalni blagoslov hrane.
U ova protekla tri dana vazmenog trodnevlja, koračajući kroz znakovite obrede te na kraju slaveći Kristovo uskrsnuće otkrivamo da je Isus Krist svojim križem i mukom, smrću i uskrsnućem otvorio nama put do Božjeg srca. Promatrajući uskrsloga Gospodina uočavamo da je uskrsnuo po sili ljubavi, jer je ljubavlju bio neraskidivo vezan s Ocem u Njegovu srcu. Ta je ljubav zajamčila da ne ostane u grobu, već da pobijedi smrt. 
Smrt koja je pred Ljubavlju nemoćna! 
 
Damir David
Foto: Katica Sučić, Mirta Fekeža, Damir David

Video: Vladimir Božičević

 

Možda vam se sviđa...