Trodnevnica u čast bl. Marije Petković 2017. – treći dan

Trodnevnicu smo završili i lijepo se duhom pripremili za sutrašnji blagdan.
Molitvu smo započeli krunicom žalosnih otajstava prema promišljanjima naše blaženice, a ponovno su je predmolili Poslanici milosrđa i Zbor gospođa koji je pjevao i na svetoj misi.
Misu je predslavio mladomisnik fra Ivan Crnković.
Osvrnuo se na današnje evanđelje u kojem farizeji pitaju Isusa zašto njegovi učenici ne poste. Gospodin mu je mudro odgovorio nazvavši ih svatovima, a sebe zaručnikom.
Fra Crnković podsjetio nas je na starožidovsku tradiciju prema kojoj Židovi svoju ljubav prema Gospodinu izjednačuju sa ženidbenom ljubavlju. Židovski izabrani narod je Gospodinova zaručnica.
Isus sebe poistovjećuje sa zaručnikom koji dolazi, ali ne da bi njegovim dolaskom nastao kraj svijeta već dolazi uspostaviti novi odnos između Boga i njegovog naroda. Tako će njegov narod biti obnovljen, pretvoren u “nove mješine” u koje može ući “novo vino”.
“Novo vino” je radosna vijest koju mogu primiti samo novi ljudi koji znaju prepoznati Božju poruku i pretočiti ju u svoje vrijeme. To je znala i blažena Marija od Propetoga koja je u svom životu, slijedeći Gospodina i svetog Franju sjedinila akciju i kontemplaciju. Ona nije samo htjela živjeti, nego i drugima koristiti i uvijek je molila pred križem tražeći Božju volju u čijem izvršavanju je prepoznavala najveću ovozemaljsku radost.
Gospodinu je uzvraćala za njegovu ljubav služeći siromašnima. Prenosila im je znanje i tako ima davala ljudsko dostojanstvo. Ona je bila prava zaručnica, sestra i majka Gospodina Isusa Krista kako je to učio sveti Franjo- ako vršimo Gospodinovu volju mi smo mu sestra i braća, a ako ga nosimo u srcu i tijelu, rađamo ga u dobrim, svetim djelima i tada smo Gospodinova majka. I sve nas Gospodin poziva da postanemo poput svetog Franje i blažene Marije od Propetoga.
Nakon svete mise mogli smo pogledati mjuzikl “Bože moj, vodi me” č.s.M.Kristine Injić i č.s.M. Anamarije Vuković o pozivu tih naših dragih uzora.
Kao i jučer, nakon svete mise primili smo mladomisnički blagoslov.

Dubravka Zavrtnik

Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...