Trodnevnica u čast bl. Marije Petković 2017. – drugi dan

I drugi dan trodnevnice započeli smo molitvom krunice koju su predmolili Poslanici milosrđa i Zbor gospođa koji je pjevao i tijekom svete mise.
Svetu misu predslavio je mladomisnik vlč. Željko Nestić. U propovijedi objasnio nam je Gospodinov poziv cariniku Mateju. Rekao je da se svatko od nas može identificirati s carinikom Matejem kojem je Isus prvi prišao i započeo dijalog riječima “Dođi, slijedi me!”.
Objasnio je kako su carinici  u Isusovo vrijeme bili omraženi u društvu jer su ubirali porez i slali ga Rimljanima. Osim od Židova, ubirali su ga i od pogana pa stoga nisu mogli sudjelovati u židovskim vjerskim obredima. Matej je vjerojatno čuo za Isusa, koji nije bio kao drugi Židovi jer oni koji sretnu Isusa, odlaze od njega novi, ozdravljeni, promijenjeni.
Matej vjerojatno i nije bio zadovoljan svojim poslom, radnim mjestom, znao je da postoji “nešto više”, ali nije izišao iz carinarnice sve dok Isus nije pristupio k njemu i pozvao ga.
Kao i Matej i naša blaženica na Isusov poziv: “Dođi, slijedi me!”, utisnula je svoja stopala u trag Isusovih stopa i potpuno se uživjela, postala kao on. To je ujedno prestanak dotadašnjeg načina života i početak života za Boga i za druge ljude, to je milosrđe koje je Isusu milije nego žrtva.
I mi smo pozvani moliti Gospodina da nas pozove na tu milost.

Dubravka Zavrtnik
Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...