Svečano proslavljen početak adventa u župi svetog Josipa

Početak Prva nedjelja došašća 2013Adventa u našoj župi svečano je proslavljen. Već tradicionalno, na prvu nedjelju Došašća, na početku nove liturgijske godine predstavili su nam se naši najmlađi članovi župne zajednice, kandidati za primanje sakramenata sv. Ispovijedi i prve svete Pričesti te sv. Potvrde.

Pod sv. misom u 9 sati na koju redovito dolaze naši kandidati za prvu svetu Pričest upriličen je prigodni program. Prije početka sv. mise te pod ulaznom pjesmom, djeca su donjela svoje adventske vjenčiće na blagoslov, a nakon uvodnog pozdrava župnika, vlč. Damira koji je predvodio svetu misu, obitelj Tomislava i Ivane Jelinčič pjevajući pjesmu „Vijenac ljubavi“ upalili su prvu svijeću na župnom adventskom vijencu.

Župnik Damir u svojoj propovijedi pozvao je djecu i roditelje na budnost u vjeri kako bi kroz ovo sveto vrijeme iščekivanja svi zajedno što spremnije mogli dočekati Isusovo rođenje te po uzoru na svetu Nazaretsku obitelj mogli što dostojnije cijeniti naše hrvatske obitelji.

Nakon župnikove prigodne riječi uslijedilo je predstavljanje kandidata. Vjeroučiteljica Andrea Matoković osmislila je i nacrtala na školskoj ploči trs sa pet velikih grozdova ali bez bobica. Svaki pojedini trs označavao je jednu vjeroučeničku grupu koje nose imena četiri svetih evanđelista; Mateja, Marka, Luke i Ivana te peta grupa nosi ime Marija.

Vjeroučitelj koji vodi svoju grupu imenom i prezimenom pozvao je kandidata pred oltar koji je zatim dobio bobicu zalijepivši je na svoj grozd u svoju grupu tako da smo na kraju, nakon što su se izredali svi kandidati dobili jedan veliki trs sa 5 prekrasnih grozdova koji sve zajedno imaju 110 bobica.

Na kraju predstavljanja kandidata, župnik je zahvalio svima na uloženom trudu te svečano proglasio datum primanja prve svete Pričesti koja će u našoj župi biti 25. svibnja 2014. godine.

Na završetku svete mise sada već službeno kandidati za prvu svetu Pričest dobili su prigodan dar “Moj mali molitvenik” kako bi ga stalno nosili sa sobom i iz njega te pomoću njega dragom Bogu upučivali svoje molitve.

Djeca i roditelji odnijeli su blagoslovljene adventske vjenčiće svojim domovima kako bi za obiteljskim objedom uz molitvu upalili prvu adventsku svijeću.

Pod večernjom svetom misom u 18:30 sati, župnoj zajednici svečano su predstavljeni kandidati za primanje sakramenta sv. Potvrde. Prije početka svete mise, kandidati su zajedno sa đakonom i vjeroučiteljicom predmolili svetu krunicu te litanije majci Božjoj u kojoj su na poseban način molili za ovogodišnje krizmanike.

Nakon uvodnog pozdrava župnog vikara, vlč. Jakova, koji je predslavio svetu misu, predstavnici kandidata za krizmu upalili su prvu svijeću na župnom adventskom vjencu.        Po završetku prigodne propovijedi vlč. Jakova kandidati za sv. Potvrdu spremno su i iskreno odgovorili na Gospodinom poziv svojim “Evo me!” nakon čega ih je vlč. Jakov uveo ovim riječima u davanje obećanja; “Dragi kandidati, ovo je trenutak ispita savjesti za sve: roditelje, kumove, vjeroučitelje, nas svećenike i cijele zajednice. Danas si postavljamo pitanje jesmo li sve učinili da ovi mladi kršćani postanu svjesni i odgovorni zadaći koja je pred njima – ulazak u punoljetnost vjere. Upitat ćemo i njih same je li će se i ubuduće truditi da budu što bliži ideali Kristova života.

            Dragi roditelji, na Krštenju ove vaše djece vi ste obećali da ćete ih odgajati u vjeri kako bi ljubili Gospodina i svoga bližnjega kao što nas je Krist učio. Ovo je danas ispit i vaše savjesti i vjerničke odgovornosti: jeste li doista nastojali činiti ono što ste tada obećali, a također jeste li i dalje spremni truditi se da ih u vjeri odgajate i pratite na putu Evanđelja?”

Kandidati su dali svoja obečanja pred cijelom župnom zajednicom da će se truditi živjeti po Božjim zapovijedima, redovito sudjelovati na euharistijskim slavljima, župnoj katehezi i školskom vjeronauku, iskazivati poštovanje svojim roditelja, učiteljima, vjeroučiteljima, imati poštovanja prema svima starijima te iskazivati ljubav prema svim svojim prijateljima i pomagati jedni drugima.

Na kraju obečanja koja su dali kandidati za sv. Potvrdu, vlč. Jakov svečano im je proglasio da su od danas kandidati za primanje sakramenta sv. Potvrde koja će u našoj Župi biti u subotu, 10. svibnja 2014. u 11:00 sati te zaključio riječima da budu vjerni svojim obećanjima, da vrše sve Božje zapovijedi tako da čitava naša župna zajednica može zajedno u radosti proslaviti dan njihove Krizme.

Galerija slika:

Možda će vas zanimati...