Proslava svetkovine sv. Josipa 2018.

U ponedjeljak, 19.3.2018. proslavili smo svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika naše župe. Proslava je ujedno bila i znak zahvale za dvije obljetnice koje smo slavili tijekom protekle godine, 330. obljetnicu proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske i 80. obljetnicu osnutka naše župe, koju je utemeljio bl. Alojzije Stepinac.

Nakon devetodnevne priprave, koju su predvodili oci isusovci Hrvatske pokrajine Družbe Isusove, proslava Josipova započela je jutarnjom misom u 6 sati. Tijekom dana, slavljeno je osam misa koje su bile prepune župljana, hodočasnika i štovatelja sv. Josipa.

Svečanom procesijom u 11 sati, započelo je središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački u miru u koncelebraciji s braćom svećenicima. Mješoviti zbor župe pjesmom je pratio misno slavlje.

U svojoj propovijedi mons. Pozaić je istaknuo: “Premda tada Josip nije mogao mnogo toga razumjeti, vjerno je slijedio nadahnuće. U tome je sav njegov život i sva njegova slava. Učinio je kako mu je naredio Anđeo Gospodnji. Preko odanosti i povjerenja pojedinih ljudi Bog ostvaruje svoj plan spasenja čovječanstva.”

Na kraju svete mise dodijeljeno je priznanje zboru Izvor za 25 godina djelovanja u župi. Priznanje je u ime zbora preuzela voditeljica, Ivana Jelinčić.

Sv. Josip nebeski je zaštitnik našeg kapelana vlč. Josipa Mudronje, kojemu je župnik čestitao imendan u ime cijele župne zajednice, a kapelan Josip prigodnim se darom župniku Damiru zahvalio za njegovo djelovanje u župi.

Večernju svetu misu u 19 sati predvodio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i povjerenik za vjernike laike u koncelebraciji s mons. Zlatkom Korenom, župnikom župe sv. Blaža i župnikom Damirom. Sveto misno slavlje svojim pjevanjem pratio je župni muški vokalni ansambl “Iosephus”. To je ujedno bilo i prvo predstavljanje “Iosephusa”, a svojim liturgijskim pjevanjem a cappella i uz pratnju orgulja oduševili su prisutne vjernike

Nakon večernje svete mise, puhački orkestar ZET-a održao je koncert barokne glazbe kao dar župljanima za njihovu proslavu.

Vlasta Fekeža

Fotogalerija

Izdvojeno 

Možda će vas zanimati ...