Obredi Muke Gospodnje – Veliki petak 2018.

U petak, 30.3.2018. u 15 sati održan je Križni put kojeg su predvodili Molitelji i štovatelji Božjega Milosrđa i Misionari Milosrdnog Isusa. Križni put ujedno je bio i početak devetnice Božanskomu Milosrđu.

Obredi Velikoga petka započeli su u 19 sati i sastojali su se od tri dijela: liturgije Riječi, klanjanja križu i pričesti. Jednostavnost obreda Velikog petka mnogo govori o snazi i izražajnosti samoga slavlja, a crvena boja, boja mučeništva i pobjede, izraz je Kristove muke i smrti.
Na početku obreda župnik Damir Ocvirk s braćom svećenicima, đakonom i s poslužiteljima u crkvu je ušao u tišini nakon čega su se svećenici prostrli pred oltarom.
Služba Riječi govorila je o naravi Kristove patnje i žrtve te njezine dovršenosti u odnosu na starozavjetne žrtve, a Muku po Ivanu pročitao je đakon Matija Novački.
Litanijske molitve vjernika, koje su uslijedile nakon homilije koju je izrekao đakon Matija, izvorno su svjedočanstvo molitve Crkve u njezinim počecima.
Središnji obred Velikog petka je klanjanje križu. Ovim obredom Crkva usmjeruje svoje molitve i pogled prema Križu koji donosi spasenje i znak je velike Božje ljubavi prema svakome čovjeku. Gospodinova smrt otkriva i objavljuje križ u novome svjetlu – križ više nije mjesto trpljenja, on je mjesto pobjede i spasenja.
Nakon pričesti i završetka obreda, vjernici su se razišli u tišini. Tišini koja je odgovor na otajstvo Božje ljubavi pokazane u križu i umiranju Božjega Sina.

Možda će vas zanimati ...