Misa večere Gospodnje – Veliki četvrtak 2018.

Sveto trodnevlje, središte liturgijske godine, započinje na Veliki četvrtak.
U četvrtak 29.3.2018. prijepodne, Misu posvete ulja (Missa chrismatis) služio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s pomoćnim biskupima i braćom svećenicima u zagrebačkoj katedrali. Na misi su svećenici obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju, a kardinal Bozanić blagoslovio je ulje i posvetio krizmu, koji se koriste u sakramentima krštenja, potvrde, svetoga reda i bolesničkog pomazanja te kod posvete crkava i oltara.

Misu Večere Gospodnje u našoj župi predvodio je župnik Damir Ocvirk u koncelebraciji s kapelanom Josipom Mudronjom i vlč. Ivanom Damjanovićem. Obredima Velikog četvrtka Crkva proslavlja spomen na neizrecivu Božju ljubav iskazanu u ustanovljenju euharistije u kojoj nam se Isus daruje pod prilikama kruha i vina te na Isusovu gestu pranja nogu koja je jasan znak njegove ljubavi koja služi i predaje se.
Nakon homilije vlč. Mudronje uslijedio je obred pranja nogu u kojem je župnik oprao noge dvanaestorici naših župljana. Misno slavlje pjevanjem je pratio Mješoviti zbor i Zbor gospođa.

Dvoje odraslih pripravnika po prvi puta pristupili su stolu Gospodnjem te su se i oni, s ostalim vjernicima, pričestili pod obje prilike. Na Misi Večere Gospodnje posvećene su hostije i za sutrašnju pričest te su u procesiji prenesene u posebno svetohranište, a s oltara su uklonjeni oltarnik i svi ukrasi. Prazan oltar predstavlja Krista koji je na Kalvariji bio sramotno svučen.

Po završetku ovog svečanog slavlja uslijedila je Getsemanska ura koju je predvodio đakon Matija Novački. To je uvod u Muku Isusa Krista, a kako bi se u duhu sjedinili s Isusom na Maslinskoj gori pružajući mu utjehu u Njegovim tjeskobnim trenucima.

Možda će vas zanimati ...