Korizma u našoj župi 2022.

Tijekom Korizme 2022. godine pripremali smo se za proslavu svetkovine Uskrsnuća, osobno molitvom, postom, djelima ljubavi, kao i zajedno: raznim slavljima i pobožnostima.

Na Čistu srijedu, 2. ožujka, na poticaj Pape Franje molili smo za mir u Ukrajini. Presveti oltarski sakrament bio je izložen u crkvi od 15 do 19 sati te od 20 do 22 sata. Vjernici su imali mogućnost pristupiti molitvi klanjanja i Sv. ispovijedi.

Od ponedjeljka do subote, nakon večernje sv. Mise, čitali smo sv. Pismo Novog Zavjeta. Župljani su tako pročitali i poslušali Evanđelje po Marku, Evanđelje po Mateju, Evanđelje po Ivanu, Poslanicu sv. Pavla apostola Rimljanima, Prvu i Drugu poslanicu Korinćanima, te poslanice Sv. Ivana apostola. Petkom smo imali lectio divina, molitvu sa Svetim Pismom. Svako jutro od ponedjeljka do petka u 6.30 sati s neokatekumenskom zajednicom molili smo Jutarnje pohvale iz časoslova, te Službu čitanja.  Korizmene nedjelje bismo zaključili, nakon večernje mise, sa pjevanom Večernjom molitvom iz časoslova.  Svaki dan u 15 sati u crkvi zajednica se okupljala na molitvu Krunice Božjem milosrđu. Utorkom i petkom tijekom korizme u 18.15 sati molili smo pobožnost Križnoga puta, prema rasporedu po zajednicama u našoj župi.

Tijekom svete mise prve korizmene nedjelje, 6. ožujka, u 10.30 župnoj zajednici predstavljeni su katekumeni – ovogodišnji kandidati za primanje sakramenata inicijacije. 

U nedjelju 13. ožujka proslavili smo Dan očeva na misi u 9 sati. Proslavili župnu svetkovinu sv. Josipa, za koju smo se pripremali devetnicom koju su predvodili Misionari Krvi Kristove, p. Ilija Grgić i p. Stjepan Horvat.

Na Svetkovinu Navještenja, 25. ožujka, molili smo molitvu za posvetu Rusije, Ukrajine i cijeloga svijeta Prečistom Srcu Marijinu.  Muška molitvena zajednica sv. Josipa i kapelan Hrvoje sudjelovali su u pobožnosti Križnoga puta ulicama središta grada na nakanu očuvanja ljudskoga života u organizaciji Inicijative 40 dana za život.

Utorkom i četvrtkom u 20 sati neokatekumenske zajednice imale su Reditio symboli:  molitvu Večernje na kojoj su članovi 3. zajednice svjedočili i ispovjedili svoju Vjeru pred zajednicom. Na 2. korizmenu nedjelju, 13. ožujka, naši župljani Mandica i Željko, svjedočili su vjeru pred okupljenom župnom zajednicom. U nedjelju 4. travnja tijekom euharistijskog slavlja 4. zajednica neokatekumenskog puta primila je poslanje propovijedanja po kućama, a 30. ožujka tijekom službe Riječi primila je Vjerovanje od 3. zajednice i time se osposobila za naviještanje po kućama.

Tijekom korizme organizirano je više karitativnih akcija: prodajna izložba župnoga Caritasa (26. i 27. ožujka), akcija ‘Obitelj za obitelj’ i prodajna izložba zajednice Kolpinške obitelji (3. travnja). Darom župljana prikupljeno je 3000 eura koje su uplaćene u međunarodnom kolpinškom savezu s nakanom za  pomoć potrebnima u ratnim stradanjima u Ukrajini.

Na 4. korizmenu nedjelju (27. ožujka) dio župljana je s kapelanom Hrvojem hodočastio Majci Božjoj Sljemenskoj, gdje su proslavili Sv. misu u 12 sati. 

U srijedu 30. ožujka, unatoč laganoj kiši, biciklima smo pohodili te molitvom krunice molili za nerođene i podržali inicijativu 40 dana za život ispred Vinogradske bolnice. U subotu 2. travnja slavili smo pokorničko bogoslužje te sakrament ispovijedi za krizmanike, a na Cvjetnicu započela je velika uskrsna župna ispovijed, te se nastavila u ponedjeljak, utorak i srijedu Velikoga tjedna.

Dio mladih naše župe sudjelovao je 2. travnja na Planinarskom križnom putu Kašina – Gornja Stubica u organizaciji bratovštine sv. Bernarda. U petak 8. travnja desetak mladih župljana s kapelanom pridružilo se Križnom putu za mlade na Ksaveru koji je predvodio pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Večer prije početka Velikog tjedna, u subotu 9. travnja, nakon večernje sv. Mise održana je projekcija filma Pasija (2004.) u dvorani Augustina Holija.

U ozračju otpuštanja mjera i prestanka pandemije, proslavili smo Cvjetnicu i Veliki tjedan. Prije večernje mise na Cvjetnicu članovi neokatekumenskog puta održali su procesiju s palminim granama od Doma Sportova do crkve sv. Josipa

Možda će vas zanimati ...