Događaji u našoj župi

MLADI NA SVJETSKOM DANU U LISABONU

Naša je Župa u suradnji sa župom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Malešnica-Oranice organizirala hodočašće na Svjetski dan mladih koji se ovoga ljeta održao u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Iz župe je pošlo nekoliko mladih zajedno s kapelanom. Na putu prema Lisabonu posjetili smo svetište svetog župnika Ivana Marije Vianneya u Arsu, selo Taizé u kojem živi i djeluje ekumenska redovnička zajednica, marijansko svetište Lurd, svetište sv. Jakova i poznato hodočasničko odredište s prekrasnom katedralom Santiago Compostelu i Porto.
Središnji dio hodočašća svako su bili susreti i događaji u Lisabonu. Mladi su bili smješteni u prostorima srednje škole. Sudjelovali su na Misi otvorenja, prijepodnevnim susretima s Hrvatima, dočeku pape Franje, križnom putu s papom te bdjenju i središnjoj Misi. Nakon Lisabona posjetili su Avilu, mjesto odakle je sv. Terezija Avilska započela obnovu karmelskog reda. Ondje su imali priliku razgovarati sa sestrama iz Hrvatske što je svima ostalo kao dragocjeno iskustvo. Nakon Avile uputili smo se prema Loyoli, rodnom mjestu osnivača isusovaca sv. Ignacija Loyolskog s čijim smo se životom i djelom iz bliza upoznali. Put nas je dalje vodio do dominikanskog samostana i svetišta sv. Marije Magdalene Saint Bome nakon čega smo se uputili prema Zagrebu.

DOLAZAK VLČ. FILIPA ŠEŠEKA

Odlukom zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše naša je Župa postala bogatija za još jednog svećenika. Novi povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Filip Šešek boravit će u našoj župi te će u njoj pastoralno pomagati. Vlč. Filip župnoj se zajednici predstavio u nedjelju 28. kolovoza.

BLAGOSLOV ŠPILJE GOSPE LURDSKE

Na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije župnik Damir blagoslovio je šilju Gospe Lurdske u dvorištu crkve. Kip Gospe Lurdske dar je župljana koji su u svibnju ove godine hodočastili u Lurd te su pritom nabavili kip. Sama špilja je izgrađena i ukrašena darovima i zalaganjem župljana i župnika.
Otkako je izgrađena špilja je postala još jedna duhovna oaza gdje mnogi vjernici tijekom dana dolaze i mole zagovor Majke Božje.

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Prvog rujanskog vikenda 9. i 10. rujna održano je 300. zavjetno hodočašće vjernika Grada Zagreba u nacionalno svetište Marija Bistrica. Na hodočašće su pošli mnogi župljani na različite načine: neki su pješačili preko Sljemena, neki su krenuli autobusima u nedjelju, neki osobnim automobilima. Mladi su zajedno sa svim mladima nadbiskupije pješačili od Sesveta gdje su se priključili ostalim hodočasnicima na Službi svjetla u subotu te na nedjeljnoj procesiji i Misi koju je predslavio nadbiskup Dražen Kutleša.

SLAVLJA PRVE PRIČESTI

U subotu 16. i 23. rujna 115 djece primilo je prvu pričest. Prvopričesnici su za taj veliki dan pripremali tijekom cijele godine, a pred samo slavlje imali su trodnevnu pripravu. U trodnevnoj pripremi po prvi su puta pristupili sakramentu pomirenja.

FILM MALE VELIKE SESTRE

U ponedjeljak 18. rujna u župnoj crkvi održana je projekcija filma Male velike sestre. Film prikazuje zalaganje sestara Milosrdnica koje su tijekom Drugog svjetskog rata u Bolnici sestara milosrdnica (Vinogradska bolnica) spasile više od 300 Židova.

PRIPRAVA ZA KRIZMANIKE I SLAVLJE SVETE POTVRDE

Kako se bližilo slavlje Svete Potvrde kandidati za primanje tog sakramenta su se intenzivno pripremali. Tijekom dva vikenda (22. do 24. 9. i 29.9. do 1.10.) krizmanici su podijeljeni u dvije grupe. Na susretima su dublje upoznali smisao i ljepotu sakramenta pomirenja i euharistije.
Svete Potvrde proslavljena je tijekom dvije subote – 7. i 14. listopada. Sakrament Svete Potvrde primilo je 109 krizmanika. Svetu potvrdu prvoj skupini krizmanika podijelio je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, a drugoj skupini pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Na početku slavlja krizmanici su izrazili svoju radost zbog primanja ovog sakramenta i zahvalnost potvdriteljima, roditeljima, kumovima i svima koji su sudjelovali u njihovoj pripremi.

RADIO EMISIJA O ŽUPI

Župnik Damir i župni vikar Mate gostovali su u emisiji Radio Marije u kojoj su predstavili našu župu. Emisiju je vodio naš župljanin Ivan Zaradić, a slušatelji su se mogli upoznati sa životom župe i zajednica koje u njoj djeluju.

GOSPA FATIMSKA

Spomendan Gospe Fatimske svečano je proslavljen 13. listopada. Ove godine proslavili smo i šestu godišnjicu dolaska kipa Gospe Fatimske u našu Župu. Svečanu svetu misu predslavio je župnik Damir u zajedništvu sa svećenikom Adolfom Scheningom koji je toga dana zajedno sa predsjednikom kolpinške obitelji iz Hörstea Michaelom Berensmeierom posjetio kolpinšku obitelj naše župe. Nakon svete mise uputili smo se do kipa Gospe Lurdske gdje je izmoljena pjevana krunica.
Proslavi je prethodila trodnevnica u kojoj su se župnoj zajednici predstavili novi kandidati za prvu pričest i krizmu te su na taj način započeli pripravu za primanje sakramenata.

POSJET PAKRACU

Misionari Milosrdnog Isusa i župnik Damir posjetili su u nedjelju 15. listopada župu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu gdje su predvodili pobožnost Božjem milosrđu i sv. Faustini. Župnik je predvodio dvije mise i propovijedao o sv. Faustini. Nakon misa vjernici su iskazivali štovanje relikvijama sv. Faustini.

Možda će vas zanimati...