Devetnica u čast sv. Josipu 2017. – sedmi dan

Sedmi dan devetnice predvodili su također franjevci konventualci iz samostana Svetoga Duha. Misno slavlje predvodio je fra Nikola Šantek, magister bogoslova. Uz fra Nikolu, na današnjem danu devetnice prisutni su bili i mladi bogoslovi iz samostana na Svetomu Duhu, fra Antun, fra Zvonimir i fra Dominik.

Devetnicu smo započeli molitvom krunice Svetog Josipa. Krunicu su predvodili vlč. Josip Mudronja, kapelan i mladi iz molitvene zajednice Marijinog Pohođenja Elizabeti. Molili smo da po posveti Bezgrešnoj možemo nasljedovati njezine kreposti, osobito otvorenost poslušnosti Božjoj volji. U današnje vrijeme čini se vrlo važno, jer često mi kršćani dolazimo u zabludu što je Božja volja i kako prepoznati volju Božju. Djevica Marija, kao Bezgrešno začeće, uvijek je znala prepoznati volju Božju i predavala se Božjoj volji. Zbog toga je glavna misao vodilja cijeloga slavlja bila misao franjevca, svetog Maksimilijana Kolbea: „Globalno uređenje katoličkog života u novom obliku, sastoji se u povezanosti s Bezgrešnom, našom svekolikom Posrednicom kod Isusa“. Propovijed fra Nikole bila je vrlo snažna, a istovremeno vrlo blaga i poticajna. Kao glavna poruka ostaje misao svetoga Maksimilijana – danas ću početi sa svojim obraćenjem i neću čekati neki drugi dan, već danas. Kada počnem mijenjati sebe, mogu početi privoditi i druge Kristu.

Molitvom vjernika utekli smo se zagovoru Bezgrešne i svetog Josipa za papu Franju, sve biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, za naše obitelji, a posebno za siromašne, obespravljene i za sve duše u čistilištu. Kao poseban dar, prije završnog misnog blagoslova izmolili smo kao zajednica vjernika posvetnu molitvu Bezgrešnoj nakon čega je fra Nikola blagoslovio medaljice Bezgrešne koje su podijeljene puku sa  sličicama i posvetnom molitvom. U dobroj vjeri želio bi ovaj tekst završiti riječima – siguran sam da nas je Sveti Josip pratio sve vrijeme, uvijek onako kako on to zna, tiho i ponizno. Sveti Josipe, molim za nas!

Ivan Mećar

Možda će vas zanimati ...