Brezje – Bled

U srijedu Brezje Bled - 2014 8. listopada, kada smo slavili u našoj domovini “Dan neovisnosti” naša Župa hodočastila je u slovensko nacionalo svetište “Marija Pomagaj” u Brezje. Početak pobožnosti prema Majci Božjoj u Brezju započinju u provoj polovici 19. stoljeća kada se u župnoj crkvi sv. Vida gradi mala kapelica posvećena Majci Božjoj u kojoj je postavljena slika Majke Božje sa djetetom Isusom. Mnogim hodočasnicma bivaju uslišane moltive u tim prvim godinama tako da malo po malo ovo svetište postaje cilj mnogih hodočašća prvo ljudi iz Slovenije, a kasnije iz ovog djela Europe. I danas mnogi hodočasnici hodočaste u Brezje i bivaju uslišeni. Jedan od najvećih hodočasnika ovog vremena sv. Ivan Pavao II također je posjetio Brezje te dao crkvi naziv manje bazilike.

Tako smo i mi vođeni primjerom mnogih prije nas odlučili hodočastiti našoj nebeskoj Majci u Brezje. Krenuli smo u 7 sati ujutro ispred naše župne crkve i uputili se prema Sloveniji. Ni lagana kišica koja nas je tamo zatekla nije nas mogla oneraspoložiti za naše hodočašće pa smo tako odmah po dolasku u svetište slavili sv. misu na čast Majke Božje – Pomoćnice kršćana. Naš kapelan Ivan je u propovijedi posebno istaknuo kako su hodočašća odraz našega života i kako su hodočašća način da se odmaknemo od svakidašnjih briga i ponovno iznova susretnemo Boga. U propovijedi je pozvao hodočasnike da predaju svoje probleme i poteškoće Mariji te da slijede njezin primjer jer je Ona jedina koja je uvijek bila uz Isusa nasljedovala Ga u potpusnosti te kako je Ona najizvrsniji put koji nas vodi k Bogu. Nakon svete mise, vlč. Ivan izmolio je pred slikom Majke Božje posvetnu molitvu kojom je cijelu župnu zajednicu stavio pod moćnu zaštitu Majke Božje.

Nakon toga svi su hodočasnici napravili ophod oko slike nakon čega je bilo slobodnog vremena za osobnu molitvu, šetnju Brezjem ili posjetu muzeju jaslica koji se nalazi u sklopu svetišta. U popodnevim satima smo se uputili prema Beldskom jezeru gdje su naši župljani osim u prekrasnoj prirodi mogli uživati i u ukusnim kremšnitama. Nakon toga smo se ponovno autobusima zaputili prema Zagrebu i tako smo pjevajući, moleći u dobrom raspoloženju stigli u večernjim satima na Trešnjevku. Zahvalni na prekrasnom danu, hodočašću i svim milostima koje smo primili želimo moliti našu Nebesku Majku za zagovor i pomoć! Do sljedećeg hodočašća!

 

Možda će vas zanimati...