Trodnevnica sv. Faustini

Proslava spomendana sv. Faustine Kowalske
i  9-tog rođendana Molitelja i štovatelja Božjeg milosrđa
2. 3. 4. i 5. listopada, 2014.

Ovu proslavu  Trodnevnica_svFaustini_3pripremali smo zaista po Božjem milosrđu vođeni Duhom Svetim koji je birao ljude koji će u njoj sudjelovati. Tako nam je u Župu doveo oca Marka Glogovića, pavlina i osnivača pokreta i udruga u Hrvatskoj koje se bore za život od rođenja do prirodne smrti. Otac Marko je svoj svećenički poziv započeo u Poljskoj gdje je imao priliku kako je sam posvjedočio proučavati život i rad sv. Faustine. Tako da nam je s puno ljubavi govorio o životu te skromne i ponizne redovnice koja je izgarala od ljubavi za svoga Gospodina. Potvrdio je i ono što smo čuli da je imala stigme koji su bile nevidljive i da joj je Gospodin podario milost da trpi Njegove muke kao zadovoljštinu za grijehe svijeta. Ipak najvažnija zadaća sv. Faustine je prenijeti cijelom svijetu poruku o Božjem milosrđu. Divno je slušati kada svećenik s toliko ljubavi govori o jednoj redovnici o jednoj svetici, posebno što se u Hrvatskoj još uvijek tako malo zna o sv. Faustini, pa je svako svjedočanstvo o njoj važno. Otac Marko je svoj svećenički poziv  potpuno podredio spašavanju života svakog začetog djeteta kao i skrbi za trudnice i samohrane majke osnivajući kuće u kojima nalaze svoje utočište i privremeni dom. Velika hvala ocu Marku Glogoviću koji je dva prva dana slavio sv. Mise i svojim propovijedima, koje su mala duhovna obnova, svjedočio nam svoju ljubav, vjernost i odanost Isusu Kristu i potvrdio da svoje svećeništvo zaista živi u neprekidnom služenju.

Zanimljivo je spomenuti da smo 27. rujna dakle prije trodnevnice, bili u Puli na 2. nacionalnom susretu svih štovatelja Božjeg milosrđa i da je autobus bio ispunjen zaista po milosti Božjoj, ljudima koji štuju Božje milosrđe i osjećaju važnost ovog susreta u Puli. Tako je došla jedna Slovenka Andreja kojoj nije bilo teško dovesti se kolima u Zagreb da bi s nama išla u Pulu. Isto tako su došli i mladi glazbenici Marinko i Kornelija koji su upravo snimili CD o Božjem milosrđu i pratili nas svojim pjesmama do Pule a i tamo su slavili Božje milosrđe pjevajući o tom najvećem Božjem svojstvu. Kad smo ih pozvali da sviraju u Župi i prate oca Marka Glogovića oni su to s velikom radošću odmah prihvatili i otkrili nam da je upravo o. Marko Glović i pisao uvodne meditacije za ovaj CD.  Tako da smo prve dvije večeri trodnevnice uživali i u njihovoj pjesmi i sviranju. No, tu su bili samo Mario i Marinko ali bilo je kao da ih je bar petero. I njima posebno zahvaljujemo što su svojom pjesmom i sviranjem s toliko žara pridonijeli ovom slavlju.

 Trodnevnica_svFaustini_2Trećeg dana trodnevnice naš duhovnik župnik Damir Ocvirk održao je duhovnu obnovu u dvorani ispod crkve za članove Molitelja i štovatelja Božjeg milosrđa i za članove udruge Misionara milosrdnog Isusa uz prisustvo relikvijara sv. Faustine.

Uslijedila je Krunica Majci Božjoj i sv. Misa koju je slavio župnik Damir.

Stigli smo i do samog Blagdana sv. Faustine. Evo kako smo došli do svečenika koji je slavio sv. Misu na sam Blagdan.

U autobusu za Pulu ostalo je još samo jedno prazno mjesto koje je popunio otac Dražen Marija Vargašević, koji se u zadnji čas javio. Opet je Božja providnost učinila svoje. Kad smo dogovarali program trodnevnice na sastanku sa župnikom spomenula sam karmeličanina kojeg sam čula propovijedati o Božjem milosrđu i znala samo da je iz Remeta, i htjela ga pozvati u ovu trodnevnicu, ali nisam znala kako doći do njega. No, dragi Bog ga je sam doveo. Otac Dražen Marija slavio je sv. Misu na Blagdan sv. Faustine u 11:30 sati i svojim prisustvom i propovijedi zaista nam uvelićao taj dan. Naš vrhunski zbor „Izvor“ popratio je misno slavlje svojom pjesmom. Kod čašćenja relikvijara sv. Faustine dijelile su se i misli sv. Faustine koje je iz njenog Dnevnika pripremila voditeljica Molitelja i štovatelja Božjeg milosrđa. Te misli su poruke koje je i sam Isus diktirao sv. Faustini pa su zaista i poruke svakome koji ih s vjerom i primi.

 Trodnevnica_svFaustini_1S nama su cijelo vrijeme trodnevice bile moći ili zemni ostaci sv. Faustine Kowalske koje nam je donio o. Marko Glogović iz svog pavlinskog samostana. Tako da smo mogli častiti moći naše drage sv. Faustine uzdajući se u njen zagovor.

Na Blagdan sv.Faustine iza sv. Mise članovi Misionara milosrdnog Isusa pripremili su i svečani ručak za sve članove, njihove obitelji i rodbinu, za našeg duhovnika i župnika Damira koji je tog dana slavio i svoj rođendan, za njegove roditelje, za našeg kapelana Ivana, đakona Martina, ali i za đakona Božu koji je uvijek s nama,  za sve koji su se odazvali ovom pozivu i htjeli s nama proslaviti ovaj dan u zajedništvu i opuštenom druženju bez svakodnevnih obaveza.

Još jednom hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju neka ih Gospodin nagradi svojom milosrdnom ljubavlju.

N.C.

Možda će vas zanimati ...