Adventska duhovna obnova za mlade župe sv. Josipa

AdventskaDuhovnaObnovaMladi_2014_03Zajednica mladih župe Sv. Josipa, koju je predvodio vlč. Ivan Vučak, uputila se u petak, u kasnim poslijepodnevnim satima, prema miru i tišini prirode, u Novigrad na Dobri,  na adventsku duhovnu obnovu.

Desetak kilometara od Karlovca nalazi se Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, u sklopu župe Marijina Uznesenja, gdje su mladi proveli tri dana u ugodnom ambijentu, odvojeni od buke i vreve, mobitela, briga i problema – u tišini i molitvi, sabranosti i duhovnim razgovorima. Na stranici Pastoralnog centra piše: „ Vjerujemo da će ovaj Centar uvijek biti mjesto susreta Boga i čovjeka te čovjeka i čovjeka, jer je Bog po čovjeku najbliži čovjeku.“ Tako se i zbilo.

Odmah po dolasku, mlade su dočekali domaćini s osmijehom i toplim obrokom u zajednišvu i ugodnom razgovoru. Župnik župe Marijina Uznesenja, pater Filip Vicić, CM,  zajednicu je osvojio spontanošću i humorom te upoznao sa nekim zanimljivim informacijama o Pastoralnom centru, Župi i samom kraju – Grad je u 14. stoljeću došao u posjed krčkih knezova Frankopana. Danas se taj grad obnavlja, a južna je kula rekonstruirana te je na njoj izgrađen vidikovac. Tu je i novigradski most na lijepoj i umirujućoj Dobri, jedan od najstarijih mostova u Hrvatskoj.

Tema duhovne obnove je “Tko je Bog za mene? odnosno “Tko sam to ja?”, a započela je zajedničkom molitvom iz Časoslova te zazivom Duha Svetoga. Zatim je uslijedio Pokorničko bogoslužje sa ispitom savjesti, nakon čega i pojedinačna sveta ispovijed, za koju su se odazvala još dva svećenika. Nakon ispovijedi vlč. Ivan Vučak uveo je mlade u molitvu govoreći im o obraćenju kao temeljnom odnoso Boga i čovjeka, zaključivši kako je uvijek Bog taj koji prvi zove čovjeka.  U subotu, dan je započeo molitvom Časoslova te je uslijedila kateheza na temu „Tko je Bog za mene?” , a nakon kateheze mladi su u šetnji po prirodi i tišini pokušali pronaći odgovore za sebe: Dokle sam stigao u svom životu u odnosu prema Bogu? Koji su moji talenti? Kako ih umnogostručiti? Za što sam pozvan i kako to ostvariti?“ Najljepše u svemu tome jest upravo to da su to pitanja postavljena tebi, i ne moraju se dijeliti sa drugima. Promišljanje bez pritiska kakav će biti odgovor opuštaju i omogućavaju bistriji pogled na svoju nutrinu.

S obzirom na to da je i uslijedila i treća nedjelja došašća, na svetom euharistijskom slavlju, na kojem su se ujedno slavile i završetak zimskih Kvatri, Lana Batinić iz zajednice mladih, koja nosi u sebi novi život, zapalila je treću svijeću na adventskom vijencu.

Cilj duhovne obnove bio je susret sa samim sobom, povlačenje u sebe i prepoznavanje Božje riječi koja je svakom poslana na jedinstven i vrlo lijep način, a završena je svetom misom sa domaćom župnom zajednicom u 11 sati u župi Marijina Uznesenja, predvođena velečasnim Ivanom Vučakom.

Večernji sati provedeni su u zajedništvu, euhristijskom klanjanju, ugodnom razgovoru o Bogu, pjesmi, gledanju zvijezda, koje nemamo prilike gledati u tolikom broju u gradskoj gužvi; ali i tišini, koja  je svima u ovom preubrzanom životu prijeko potrebna i koja omogućava bistiriji razgovor sa Stvoriteljem i toliko željeni mir. Najljepši mogućni način da se dočeka  rođenje i dolazak Spasitelja Isusa Krista.

U povratku, zajednica je posjetila Krašić, rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca, ali i mjesto njegovog djelovanja, zatočeništva i smrti. Časna sestra Miriam otvorila je vrata njegove kuće u kojoj je boravio i djelovao te preminuo. Posebno dirljiv bio je pogled na krletku pored radnog stola koja ga je podsjećala na zatočeništvo te krevet na kojemu je preminuo, a pored kojeg su bile knjige kojima se služio. Nakon molitve, mladi su se uputili prema Zagrebu, gdje su još popili zajedničku kavicu, i jedva dočekali slijedeću zornicu da se opet nađu u zajedništvu, obnovljeni u vjeri i s mirom. Zvjezdanim mirom, koji im se urezao u misli, kao slika da je Bog uvijek s njima.

Petra Radin

Možda će vas zanimati...