Caritas

Caritas župe sv. Josipa u svom radu promiče organizirano karitativno djelovanje usmjereno prema socijalno ugroženim članovima župne zajednice dok istovremeno nastoji senzibilizirati ostale župljane za probleme korisnika Caritasa. U Caritasu trenutno djeluje 15 volontera koji svoje djelovanje temelje u Evanđelju, u Isusovoj zapovijedi ljubavi po kojima je svaki čovjek slika Božja te kao takav ima nepovredivo dostojanstvo.

Župni Caritas trenutno skrbi o stotinjak obitelji u potrebi s područja naše župe. Korisnicima se jednom mjesečno osiguravaju paketi s osnovnim prehrambenim namirnicama. Također, nastoji im se i konkretno pomoći u nekim njihovim iznenadnim životnim okolnostima.

Dodatno, sve osobe, neovisno o mjestu stanovanja, mogu subotom doći u Caritas po odjeću i obuću.

Tijekom godine organizira se nekoliko karitativnih akcija, poput korizmene i adventske akcije ”Obitelj za obitelj” s ciljem prikupljanja osnovnih namirnica i potrepština za uskrsne i božićne pakete, akcija ”Radosno u školu” s ciljem opremanja školaraca na početku nove školske godine te akcija ”Otvoreno srce za topli dom” kojom se prikupljaju sredstva za nabavu ogrjeva za zimu.

Naši volonteri uključuju se i u karitativne akcije Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Također, s ostalim župnim zajednicama surađujemo na unaprjeđenju cjelokupnog života župe. Svaki prvi petak u mjesecu sveta misa je na nakanu za korisnike, donatore i volontere Caritasa. Svaki četvrtak prije svete mise volonteri predmole krunicu.

PRODAJNE IZLOŽBE

Tijekom godine Caritas organizira četiri prodajne izložbe, na kojima svi zainteresirani mogu povoljno kupiti doniranu odjeću, obuću, posuđe, igračke, razne uporabne predmete i ostale sitnice. Tako prikupljena sredstva omogućuju Caritasu nabavu potrebnih namirnica za mjesečne pakete i ostale potrebe korisnika. Prodajne izložbe su prigodno postavljene pa je ožujak vezan uz nadolazeći Uskrs, u rujnu se može naći više školskih predmeta dok je prosinac u duhu Božića.

Kako bi sve navedeno bilo moguće pozivamo Vas da darujete Vaše sitnice koje ćemo rado primiti i ponuditi na prodaju.

Također Vas pozivamo da obavezno posjetite prodajne izložbe, upoznate se s našim volonterima, ponešto kupite ili donirate i tako budete dio naše zajednice.

Prodajne izložbe održavaju se u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu. Točni datumi održavanja se objavljuju 2 tjedna prije izložbe na ulazu u Caritas, na oglasnoj ploči u Crkvi te u župnom listiću.

S obzirom na opsežne pripreme, molimo Vas da u mjesecu kada se održava prodajna izložba NE donosite robu i ostale potrepštine u Caritas već da to činite u ostalim mjesecima u uredovno vrijeme Caritasa.

VOLONTIRANJE

Caritas je u potrebi za dodatnim volonterima te rado prima nove članove. Ukoliko ste spremni za redovite dolaske jednom ili oba puta u tjednu, pozivamo Vas da nas posjetite i detaljnije se upoznate s našim djelovanjem te mogućnostima Vašeg doprinosa. Možete se prijaviti i putem obrasca na mrežnoj stranici Odvaži se.

DONIRANJE

Odjeću, obuću i ostale potrepštine možete donirati u radno vrijeme Caritasa, osim u mjesecima kada se organizira prodajna izložba (ožujak, lipanj, rujan, prosinac).

Molimo vas da robu donosite u ograničenim količinama, odnosno maksimalno 1 do 2 vrećice. Velike količine robe, na žalost, nećemo moći primiti.

Donirane stvari se dijele korisnicima u stanju u kakvom su zaprimljene pa Vas molimo da budu čiste i odmah upotrebljive. Poštujmo dostojanstvo svakog našeg korisnika.

Pritom su najpotrebniji donji veš, obuća, hlače, trenirke, majice, pelene, ručnici, posteljina i ostala roba za svakodnevnu uporabu. Trenutne korisničke potrebe možete pronaći na stranici Caritas Ponuda-Potražnja.

Svoje dobrovoljne novčane priloge za rad župnog Caritasa možete uplatiti na račun Caritasa otvoren u Zagrebačkoj banci d.d.

IBAN: HR4323600001501243861 

Unaprijed zahvaljujemo na svakom Vašem daru!

Radno vrijeme Caritasa:
Srijedom: 17.00 – 18.30 sati – isključivo primanje robe
Subotom: 9.00 – 11.00 sati – primanje i podjela robe

*Caritas ne radi u uskrsnom tjednu te od sredine srpnja do sredine kolovoza.

Voditeljica Caritasa: Maja Pavić

e-mail: caritas@zupa-svjosip.hr