Svečano proslavljen dan „Kolpinške obitelji“ i početak godine posvećenog života

U četvrtak, KolpingKlanjanje_2014_44. prosinca ove godine za vrijeme večernje svete Mise svečano je proslavljen dan „Kolpinške obitelji“ na kojoj su sudjelovali svi članovi Obitelji.  U toj prigodi svečano se nosila zastava Kolpinga te izložila slika Adolfa Kolpinga koji je bio jedan od najuspješnijih katoličkih publicista 19. stoljeća i narodu blizak dušobrižnik, koji je i danas poznat kao “otac djetića”.

Promjenom čovjeka do socijalne promjene- tako se sažeto može opisati Kolpingova stvar. U kratkom vremenu Kolpingu uspjeva osnovati brojna nova društva. Prva se društva povezuju u udrugu. Do njegove smrti, 4. prosinca 1865. nastaje više od 400 djetićkih društava u Njemačkoj i mnogim europskim zemljama. Time je Kolping inicijator katoličkog socijalnog pokreta i preteča katoličkog socijalnog nauka. Godine 1991. papa Ivan Pavao II. proglašava ga blaženim.

Nakon svete Mise uslijedilo je Euharistijsko klanjanje uz misli Radosnih otajstava svete krunice. Klanjanje su pripremile i vodile časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove koje djeluju i žive u našoj Župi. Tom prigodom ujedno je i proslavljen početak Godine posvećenog života u našoj Župi.

„Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u svom je pismu biskupskim konferencijama od 30. lipnja 2014., dijeleći i prihvaćajući želju Svetog Oca da 2015. bude Godina posvećenog života, predložila okvirni program te godine, koja će početi 30. studenog 2014., a završiti 2. veljače 2016. Taj program treba «olakšati razmišljanje, razmjenu mišljenja, iskustvo crkvenosti i zajedničku molitvu», koji su povezani s posvećenim životom.

U pismu se tvrdi da «posvećeni život prolazi kroz jedno razdoblje u kojem se, osim očitih znakova smrti, uočavaju brojni putovi vitalnosti i svetosti u crkvenoj zajednici» te ističe da se «posvećeni život stavlja u samo srce Crkve kao odlučujući čimbenik njezina poslanja, budući da ‘izražava najdublju narav kršćanskog poziva’ i težnju cijele Crkve-Zaručnice prema sjedinjenju s jedinim zaručnikom» (Vita consecrata, apostolska pobudnica o posvećenom životu i njegovu poslanju u Crkvi i svijetu, br. 3 /1996. g./).

Godina posvećenog života proglašena je prigodom 50. obljetnice objavljivanja Dekreta Drugog vatikanskog koncila o prilagođenoj obnovi redovničkog života Perfectae caritatis (28. listopada 1965.)“

Časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove, tj. njihova zajednica u Zagrebu na Trešnjevci osnovana je 1984. god., a gosp. Vitamvas oporučno je kuću ostavio sestrama. Iste godine u kući je otvorena kapelica, posvećena svetom Gašparu Del Bufalo.

Danas u zajednici živi i djelujuje šest sestara, čije se apostolsko djelovanje sastoji u predavanju vjeronauka i etike u srednjoj školi te župi, radu u bolnicama, vođenju duhovno-psihološkog savjetovališta pri HUVRP-a, duhovnim obnovama za mlade itd.

 

I. Vučak

Možda će vas zanimati...