Zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu

U subotu i nedjelju, 9. i 10. rujna 2017. naša župa sudjelovala je na 286. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i 11. hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu.
Mladi su, predvođeni povjerenikom za pastoral mladih vlč. Ivanom Valentićem, prema Mariji Bistrici krenuli u rano subotnje jutro 9. rujna. Posebnim hodočasničkim vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora stigli su do Konjščine, odakle su put nastavili pješice do bistričkog Svetišta. Po dolasku u Svetište, sudjelovali su na svetoj misi koju je u Bazilici predvodio vlč. Valentić.
Nakon mise i odmora mladi su se okupili u šatoru gdje je u 15 sati započeo središnji program hodočašća. Preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral, pozdravio je mlade u ime kardinala Bozanića. Potom je katehezu za mlade temeljenu na ulomku iz Matejeva evanđelja o Josipovu snu, održao povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva vlč. Jakov Rađa.
U 20 sati započela je služba svjetla koju su ove godine predmolili naš župnik Damir i kapelan Josip. Osim mladih, na službi svjetla sudjelovali su i drugi župljani naše župe koji su na Mariju Bistricu stigli automobilima. Nakon službe svjetla, u Svetištu se nastavilo cjelonoćno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.
U nedjelju 10. rujna u 11.30 sati, na početku središnjeg euharistijskog slavlja, pomoćni zagrebački biskup i biskupski vikar za grad Zagreb mons. Mijo Gorski obavijestio je hodočasnike da kardinal Josip Bozanić zbog rehabilitacije nije ovdje te je pozvao vjernike da mole za njega. Svetu misu predvodio je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u zajedništvu s biskupom Gorskim, rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem te s oko 60 svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Misna čitanja čitali su naši župljani, Katica i Damir.
Kardinalovu homiliju vjernicima je pročitao biskup Gorski. Kardinal je poseban naglasak stavio na to da ovo naše hodočašće govori nešto drugo: „Ovdje jedni drugima svjedočimo blizinu, posebno molitvenu, živimo vjerničko zajedništvo i na neki način govorimo: Lijepo je što postojiš.“
Također, često mislimo da je odgovornost prepuštena drugima, nekim dužnostima i službama. Ne, ključ je zapravo u onima koje se naziva „malim ljudima“. Ako se mi vjernici ne dopustimo uvući u trgovanje istinom, ljepotom i dobrom; ako nismo dio pokvarenih i sebičnih planova; ako iz ljubavi prema obitelji, Crkvi i Domovini sebe ugrađujemo u dobro i odbijamo savezništvo sa zlom, tada lanci zla gube snagu – zaključio je Kardinal svoju homiliju.
Zahvaljujemo Bogu na milostima koje smo primili na ovom hodočašću i na prekrasnom danu provedenom u župnom zajedništvu.
Majko Božja Bistrička, moli za nas!
Vlasta Fekeža
Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...