Trodnevnica i proslava blagdana blažene Marije Propetog Isusa Petković na zagrebačkoj Trešnjevci‏

bl.Petkovic_2015_1 Prvog dana trodnevnice vlč.Ivan Vučak u propovijedi je istaknuo kako ćemo uskoro obilježiti pedesetgodišnjicu dolaska časnih sestara Družbe Kćeri Milosrđa u našu župu sv. Josipa u Zagrebu koju su itekako obilježile svojim radom omogućivši duhovni rast naše Župe te osnutak molitvene zajednice Poslanika milosrđa.Napomenuo je da se danas trebamo sjetiti svih žena koje su odlučite biti redovnice, koje su svoj život potpuno predale u službu Isusu i njegovoj Crkvi baš poput naše blaženice čije je najpoznatije geslo:”Sve za Isusa na slavu nebeskog Oca”.Također nas je potaknuo na razmišljanje kako provodimo svoj život, vjerujemo li u uskrsnuće, te hoće li iza nas ostati samo molitve ili djela  poput onih blažene Marije Petković, koja je doista činila djela milosrđa i stoga  preko nje častimo Božju ljubav.

U drugom danu trodnevnice misu je predslavio mladomisnik iz bjelovarsko križevačke biskupije vlč. Goran Bužak.

Podsjetio nas je kako smo dužni poput blažene Marije od Propetoga nasljedovati Isusa u brizi za potrebite, gladne, ranjene, izmučene i pritom se ne trebamo bojati neuspjeha, svatko od nas sposoban je činiti dobra djela bližnjemu i u tome nas prati moćan zagovor naše blaženice.

Trećeg danabl.Petkovic_2015_2 trodnevnice mladomisnik iz Požeške biskupije vlč. Robert Kupčak upozorio nas je prema primjeru Josipa Egipatskog kojega su braća odbacila da svaku situaciju u životu trebamo prihvaćati kao Božju volju jer nas poteškoće i kušnje mogu obeshrabriti, a kasnije se pokaže kako smo u njima Božji suradnici. Primjer spoznavanja i prihvaćanja Božje volje od ranog djetinjstva baš nam je naša blaženica, te primjer svetosti koja je i danas aktualna kao i Isusov poziv i poslanje te  baš iz naših redova, običnih ljudi, proizlaze oni koji trebaju ostvariti svetost.

Na sam dan Blagdana svetu misu predslavio je mladomisnik  vlč. Martin Krizmanić, koji je u našoj Župi kroz devet mjeseci obnašao đakonsku službu. Nadahnut rečenicom iz Evanđelja “Besplatno primiste, besplatno dajte…” podsjetio nas je da je dužnost svakog od nas propovijedati Evanđelje Gospodnje koje se očituje u liječenju bolesnih, izgonjenju zloduha…, a sve to besplatno što u ovo današnje vrijeme zvuči neobično.

Zašto je sve to besplatno? Zato jer “bolesnoga ozdraviti, opsjednutoga osloboditi, mrtvoga uskrisiti…” to su sve milosti koje primamo od Gospodina i vrijednost im je neprocjenjiva te ih stoga moramo davati besplatno. Naglasio je kako je naša blaženica bila posebno zanesena evanđeoskom slikom o rasipnom sinu, ali još više slikom “rasipnoga” oca koji je bio “rasipan” milosrđem.Trebamo ju nasljedovati u širenju evanđelja u čemu je bila posebno uspješna zahvaljujući besplatnom dijeljenju Božjeg milosrđa.

Na kraju svete mise mladomisnik Martin nazočnim vjernicima pojedinačno je podijelio svoj mladomisnički blagoslov, a nakon blagoslova vjernici su mogli počastiti i relikvijar sa moćima blažene Marije Propetog.

Dubravka Zavrtnik

Možda će vas zanimati ...