Svibanj i Lipanj 2023. u našoj župi

HODOČAŠĆE MLADIH U MEĐUGORJE

Mladi naše Župe organizirali su zajedno s kapelanom Matom hodočašće u Međugorje od 5. do 7. svibnja. Na hodočašće smo krenuli u ponoć s petka na subotu. Nakon dolaska u Međugorje popeli smo se na Križevac gdje smo molili pobožnost križnog puta. U popodnevnim satima sudjelovali smo na molitvi krunice, imali priliku pristupiti sakramentu pomirenja, slavili smo Svetu Misu te sudjelovali na euharistijskom klanjanju. Večer smo proveli u druženju uz pjesmu.

U nedjelju smo uspeli na Podbrdo gdje smo molili krunicu i razmatrali o ulozi Blažene Djevice Marije u našem životu. Potom smo slavili Svetu Misu nakon čega smo vrijeme prije polaska iskoristili za svoje aktivnosti i ručak. U Zagreb smo vratili radosna i ispunjena srca zahvalni za milosti koje smo primili.

HODOČAŠĆE PRVOPRIČESNIKA U ROZGU

U subotu 13. svibnja grupa prvopričesnika naše Župe iz OŠ Kralja Tomislava sa župnikom Damirom posjetila je Župu sv. Ane u Rozgi. U Rozgi nas je srdačno dočekao upravitelj župe vlč. Alen Vrbek koji je dio svoje bogoslovske formacije proveo u našoj župi. Zajedno s prvopričesnicima na ovo hodočašće pošli su njihovi roditelji i članovi obitelji. Nakon završne kateheze o euharistiji slavili smo Svetu Misu, a nakon Mise proveli smo prekrasan dan ispunjen igrom i druženjem. Članovi Kolpinške obitelji Sv. Josipa pobrinuli su se za roštilj i okrepu dok su animatori organizirali igru graničara i potezanja užeta.

HODOČAŠĆE PRVOPRIČESNIKA U PETROVINU

Druga grupa prvopričesnika iz OŠ Julija Klovića i ostalih škola 20. svibnja su posjetili Župu sv. Petra u Petrovini. U Petrovini nas je dočekao upravitelj župe vlč. Matija Novački koji je svoj đakonski praktikum vršio u našoj župi. Nakon završne kateheze o euharistiji slavili smo Svetu Misu, a nakon Mise proveli smo još jedan prekrasan dan ispunjen igrom i druženjem. I ovoga puta članovi Kolpinške obitelji Sv. Josipa pobrinuli su se za roštilj i okrepu.

HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU

Molitveni vjenčić Kraljice obitelji hodočastio je u subotu 20. svibnja u Nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke.

HODOČAŠĆE U MALU SUBOTICU

Članovi Schönstattske obitelji hodočastili su u Malu Suboticu 21. svibnja. Tijekom posjeta sudjelovali su na predavanjima, pobožnostima i euharistijskom klanjanju, a tijekom svete Mise dvije naše župljanke sklopile su savaez Savez ljubavi u duhu Schönstattske duhovnosti.

HODOČAŠĆE U LURD

Župno hodočašće u Lurd započelo je u nedjelju 21. svibnja u večernjim satima i noćnom vožnjom kroz Sloveniju i Italiju do svetišta Notre Dame de la Salette u francuskim Alpama. u Svetištu smo slavili svetu Misu i sudjelovali u večernjoj službi svijetla. Sutradan na svetoj Misi pridružili su nam se hodočasnici iz Našica. Nakon svete Mise uputili smo se u Lurd, gdje smo stigli navečer te sudjelovali u procesiji sa svijećama. Tijekom dvaju dana provedenih u Lurdu sudjelovali smo u zajedničkim i osobnim pobožnostima. Posebno je bila važna Misa pred špiljom ukazanja u kojoj smo molili za čitavu župnu zajednicu i predali sve molitvene nakane koje su župljani preporučili u zagovor Majke Božje Lurdske.

U Lurdu je kupljen kip Gospe Lurdske, kao dar hodočasnika za novu špilju Gospe Lurdske u dvorištu naše crkve.

Posljednja dva dana proveli smo na putu prema Zagrebu te smo posjetili dva srednjovjekovna francuska grada Carssonne i Avignon. Svetu Misu na povratku slavili smo na Azurnoj obali u Svetištu Notre Dame de Laghet. Hodočašće je duhovno pratio naš župnik Damir, a glavna nakana hodočašća bila je zahvala što nas je Gospodin poštedio strahote potresa i pandemije koronavirusa.

UVOĐENJE NOVIH MINISTRANATA U SLUŽBU

Tijekom misnog slavlja u nedjelju 4. lipnja u 9 sati u ministrantsku službu uvedeno je osam novih ministranata. Misno slavlja predslavio je župnik Damir. Nakon homilije novi ministranti dali su ministrantska obećanja, obukli ministrantsko ruho te su primili znakove ministrantske službe.

KONCERT TAMBURAŠKOG ORKESTRA

Tamburaški orkestar pod vodstvom Josipa Škvorca održao je koncert u nedjelju 4. lipnja u dvorani Augustina Holija. Tamburaši su izveli mnoge poznate pjesme iz svih krajeva naše Domovine te tako razveselili mnoge koji su ih došli slušati i podržati. Svi tamburaši su „svirači amateri“, a nastupom su pokazali kako se uz trud i vježbu može puno svladati i naučiti.

PROSLAVA TIJELOVA

Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Svečanu Misu predslavio je župnik vlč. Damir Ocvirk u zajedništvu s kapelanom vlč. Matom. Nakon Mise u procesiji smo prošli ulicama naže Župe svjedočeći svoju vjeru u Kristovu prisutnost u euharistiji te smo molili da svatko od nas bude znak njegove prisutnosti i ljubavi na svakom mjestu i među svim ljudima.

HODOČAŠĆE MUŠKE MOLITVENE ZAJEDNICE U KRAŠIĆ I KARLOVAC

U subotu, 11. lipnja, muška molitvena zajednica sv. Josipa s pridruženim prijateljima i kapelanom Matom,  uputila se na hodočašće od Krašića do Nacionalnog Svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Hodočašće od kojih 20-tak kilometara, započelo je blagoslovom krašićkog župnika vlč. Ivana Vučaka u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Krašiću, a završilo u Karlovcu gdje je hodočasnike dočekao i ugostio rektor mons. Antun Sente.

KANDIDATURA BOGOSLOVA IVANA PUGARA

Naš bogoslov Ivan Pugar primljen je među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata Zagrebačke nadbiskupije zajedno sa bogoslovom Patrikom Kolakovićem za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja koje je u nedjelju 11. lipnja u Župi sv. Mateja, apostola i evanđelista u zagrebačkim Dugavama predvodio pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše.
Uz biskupa Šaška, na misnom slavlju koncelebrirali su rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić, duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić, domaći župnik preč. Vjekoslav Jakopović, naš župnik vlč. Damir Ocvirk i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

13. FUTSAL CUP SVETOG JOSIPA – IN MEMORIAM MATIJA CAPAR

U petak 9. lipnja otvoren je 13. Futsal Cup svetog Josipa – In memoriam Matija Capar na školskom igralištu OŠ Kralja Tomislava. Na otvorenju je održana minuta šutnje za pokojnog Matiju nakon čega je kapelan Mate blagoslovio turnir i sve sudionike. Na turniru sudjeluje 30 ekipa, među kojima je i ekipa naše Župe Sv. Josipa. Turnir traje do subote 17. lipnja.

Mate Cikoja, župni vikar

Možda će vas zanimati ...