Riječ dana – 5.4.2020.

Fatamorgane i oaze

Nedavno je dubrovački biskup Mate Uzinić za Hinu dao zanimljiv intervju iz kojega bih posebno izdvojio sljedeće odlomke:

„Umjesto fatamorgana pozvani smo jedni drugima ponuditi oaze. U oazama se ne ostaje. U njima se prikuplja snagu za hod naprijed. Kako ih prepoznati? Ako se nakon nečega što činimo osjećamo bolje, to je oaza, ističe dubrovački biskup i dodaje: Nekad nije potrebno puno za ponuditi oazu drugima. Možda je dovoljno uputiti telefonski poziv koji neće uznemiriti, poruku koja će ohrabriti, neki emotikon koji će pokazati blizinu…

Ove nam oaze u ovoj situaciji omogućuju i sredstva društvene komunikacije, koje su i nama u Crkvi, osobito preko izravnih prijenosa misa i molitava dale mogućnosti da vjernicima, iako nismo fizički blizu, ipak možemo nuditi riječi utjehe. Za nas je važno da su prijenosi molitava izravni jer tako vjernici mogu osjetiti da smo upravo tada s njima, ističe monsinjor Uzinić.

„Ali moramo biti oprezni. Nije i ne smije nam biti cilj ljude navezati na sebe. Tad bi i to postala fatamorgana, a prestala biti oaza. Cilj nam treba biti pomoći im da se oni unutar svojih domova mogu približiti jedni drugima i zajednički Bogu. Trebamo se dobro čuvati toga da u ljudima ne potičemo neku infantilnu pobožnost i da im umjesto vjere ne ponudimo surogat vjere i magiju, kaže dubrovački biskup.“

Fatamorgane i oaze – slikovit prikaz kojim biskup želi dočarati poteškoće i prilike sadašnjega trenutka.

S obzirom na nemogućnost sudjelovanja na misnim slavljima – što se nudi kao oaza, a što kao fatamorgana?

Naravno, jednoznačan odgovor neću ovdje sâm dati – ta ni biskup Uzinić nije ga dao, već upućuje na razlučivanje: „Ako se nakon nečega što činimo osjećamo bolje, to je oaza“, kaže.

Vjerujem kako naša javljanja putem pisane riječi, evo sad i video kateheza, razni prijenosi misnih slavlja i pobožnosti mogu predstavljati za vas oaze.

S druge pak strane, možemo na isto biti i navezani: „Ja ne mogu zamisliti dan bez da misu pratim – makar preko radija ili televizije!“ Zašto? Što takvo praćenje mise „hrani“? Koliko uopće možemo sudjelovati na misi koju pratimo putem televizije? Da, možemo se i svečano obući, stajati kada se i inače stoji, kleknuti kada se kleči, ma možda čak i zapjevati zajedno s njima! S kime? S njima tamo ili s našima koji su u kući? S kim ostvarujemo zajedništvo? Kakvo s onima čije slavlje snimaju televizijske kamere, kakvo s našima u kući? U čemu je razlika?

Župna pjesmarica moje rodne župe nosi naziv: Sudjelujemo kod svete mise. Kad sam bio mali to se nekako provlačilo i kao svojevrsni moto: „Ajde, djeco, pjevajte – tako sudjelujete na svetoj misi!“ U redu. Ali na svetoj misi sudjelujem i samim time što sam se tamo pojavio – što sam fizički prisutan.

Upravo ta fizička prisutnost u sadašnjem nam je trenutku, nažalost, onemogućena.

Sa svima?

Sa župljanima da, ali s onima koji su u mojoj kući nije mi onemogućena!

Stoga, od „sudjelovanja“ na misnom slavlju preko televizije, možda ima i bolje – stvarno sudjelovanje u molitvenom slavlju s našim ukućanima!

Tekst, tj. predložak takvog jednog susreta može se preuzeti s mrežne stranice Hrvatskoj instituta za liturgijski pastoral: www.hilp.hr. Poveznica za tekst slavlja Cvjetnice:

http://www.hilp.hr/dokumenti_clanci_upload/20200404/zivo_vrelo202004041922040.pdf

Pokušajte!

„Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima“, kaže Isus (Mt 18,20).

Marko, ž. vikar

P.S. Znam da ova „Riječ dana“ dolazi „na knap“, tj. vjerojatno nakon što ste već „ispratili“ misno slavlje putem televizije. Možda za ovaj dan samo „bacite oko“ na tekst s poveznice, da vidite o čemu se radi. Možete možda zajedno izmoliti molitvu vjernika: za što kao obitelj želimo moliti? Za što ja kao član ove obitelji želim moliti? Možda možete razgovarati o današnjem evanđelju, gdje svatko ima priliku iznijeti koji su ga to dijelovi evanđelja posebno dirnuli, gdje ima još i više priliku čuti koji su dijelovi dirnuli nekoga drugog iz kuće, itd.

Pokušajte!

U narednim danima na istoj stranici (www.hilp.hr) bit će objavljeni i tekstovi za slavlja Svetoga trodnevlja.

Pokušajte!

Možda će vas zanimati ...