Proslava svetkovine sv. Josipa 2017.

U nedjelju, 19. ožujka, svečano je proslavljena svetkovina svetog Josipa, zaštitnika naše župe. Nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josip Bozanića ispred župne crkve dočekala su djeca i pjesmom mu čestitala imendan. Ujedno je s Nadbiskupom u župu stigao i veoma vrijedan relikvijar iz 18. stoljeća koji – uz relikviju sv. Križa – sadrži i relikviju plašta sv. Josipa.

Središnje svečano euharistijsko slavlje predslavio je nadbiskup Bozanić u zajedništvu sa župnim vikarom vlč. Josipom Mudronjom, dekanom Trešnjevačkog dekanata, preč. Damirom Bačunom, ostalom braćom svećenicima.

Na početku euharistijskog slavlja, vlč. Mudronja istaknuo je da se župna zajednica za ovogodišnju proslavu 80. obljetnice osnutka župe pripremala dvogodišnjom pripravom. Prva godina priprave bila je posvećena Caritasu i volonterima župne zajednice kao i pomoći bližnjima, a druga godina bila je posvećena obiteljima. Nakon pozdravnog govora, Kardinala je pozdravila šesteročlana obitelj Marka i Martine Salopek.

U prigodnoj homiliju kardinal Bozanić osvrnuo se na odlomak iz evanđelja o susretu Isusa i Samarijanke kod zdenca. Kao što je rekao papa Ivan XXIII, svaka župna crkva je jedan zdenac gdje dolazimo da bismo susreli Isusa i dobili vodu za život vječni. Podsjetio je na riječi bl. Alojzija Stepinca, koje je izgovorio u prigodi otvaranja radova na crkvi, da sve krize čovjek rješava kod Boga, ako stavi Isusa u sredinu svoga života. Zahvalni stoga za ovaj zdenca koji je Providnošću Božjom bl. Alojzije ovdje postavio, Nadbiskup je pozvao da i dalje dolazimo na taj zdenac jer nas ovdje čeka i sv. Josip. Također je odao priznanje za sve što se čini u ovoj župi, a posebno je istaknuo dva stupa – Caritas i obitelj. Nadbiskup je potom objavio da je potpisao proglas kojim je u prigodi 330. obljetnice kako je Hrvatski sabor izabrao svetog Josipa za zaštitnika Domovine, otvorio Godinu svetog Josipa koja će trajati od 19. ožujka 2017. do 19. ožujka 2018. godine.

Uz osamdesetu godišnjicu župe i neke zajednice slave svoje obljetnice, pa su tako u znak zahvalnosti u darovnoj procesiji prineseni darovi koje su župljani i zajednice darovali župi: mješoviti zbor darovao je misno ruho koje je nosio Nadbiskup tijekom ovoga slavlja, kalež i ciborij darovali su Misionari Milosrdnog Isusa i gđa. Anica Jugec, posudu za hostije darovala je Kolpinška obitelj sv. Josipa, pokaznicu su darovali članovi Neokatekumenskoga puta, a pale daruju ministranti.

U darovnoj procesiji prinesen je i novčani dar za potrebe Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije – koji je zajednički dar župe Nadbiskupu za imendan.

Misno slavlje pjevanjem su pratili mješoviti zbor i zbor Izvor, a na kraju je svečano dodijeljeno posmrtno priznanje i zahvala župljaninu Stanislavu Miščinu, koji je kroz život svestrano pomogao u radu župe, a posebno župnog Caritasa.

Ostale svete mise kroz dan na svetkovinu sv. Josipa, predslavili su vlč. Ivan Damjanović, o. Danijel Čolo, karmeličanin, vlč. Ivan Vučak i vlč. Martin Krizmanić. Večernju svetu misu predslavio je vlč. Luka Brešić u zajedništvu sa vlč. Josipom Mudronjom, vlč. Jakovom Rađom i grkokatoličkim svećenikom o. Danijelom Hranilovićem.

Vlasta Fekeža

Možda će vas zanimati...