PROSLAVA JOSIPOVA 2016.

IMG_1948       

Devetodnevna priprava za slavlje svetkovine sv. Josipa doživjela je svoj svečani vrhunac u petak, 18. ožujka ove godine, kada su vrata crkve sv. Josipa otvorena za potpuni oprost vjernika. U samoj završnici devetnice prikazali smo Gospodinu u pobožnostima svete krunice i euharistijskoga klanjanja svoje molitve za nova duhovna zvanja, za obraćenje grješnika i milost dobre ispovijedi koja se u našoj crkvi udjeljivala u petak sve do ponoći.SnapShot9d16

Zadnje dvije večeri na svetim misama propovijedao je gvardijan samostana sv. Mihaela, fra Stjepan Bergovec koji nam je posebno pokušao probuditi osjećaj za bližnjega. U svojoj homiliji stavio je pred nas Isusove riječi: „Što god učinite jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili“ da nas trajno upozoravaju kako se trebamo odnositi IMG_1974prema bližnjima. Sudac posljednjega suda sudit će prema tome kako smo postupali jedni prema drugima. Neće biti presudno to koliko smo Očenaša molili nego što smo činili jedni s drugima. U djelima našim sami ćemo se opredijeliti gdje pripadamo i što smo zavrijedili svojim životom ili čega ćemo biti lišeni. Milosrđe se pokazuje kao temeljna dimenzija Isusova poslanja. Božja je pravednost njegovo milosrđe. Bog nam dolazi pravednost svoju milosrđem i praštanjem izvršiti do kraja. Biti milosrdni kao Otac je program života koji je zahtjevan ali je bogat radošću i mirom – završava fra Stjepan.

Na samu svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka ove godine, slila se rijeka hodočasnika u našu župnu crkvu, stoga je slavljeno devet svetih misa. Svečanom procesijom započelo je središnje svečano euharistijsko slavlje u 10.30 sati koje je predslavio mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža u Zagrebu.

SnapShotj59

Na početku svete mise predslavitelj poziva da se zapitamo gdje je naša radost i u čemu se sastoji naša sreća, te nas upućuje da kao vjernici svoju radost polažemo u Boga. U njegovo smo ime okupljeni slaveći sv. Josipa koji je slušao, šutio i u toj šutnji bio zahvaćen onim po kome je proslavljen. Bog nas sve poziva na istinsku radost i sreću koja se ostvaruje u intimnom susretu s njim. Propovjednik nas ohrabruje da se, u ovome vremenu kada nam je teško vjerovati, kada je naša vjera u dubokoj krizi, ugledamo na vjeru svetoga Josipa koji prihvaća sve, bez prigovora, bez rasprave, u šutnji i pognute glave. Nemojmo pretpostavljati svoju ograničenost neograničenom Bogu. Iako često ne razumijemo, nemojmo ostaviti Boga, naprotiv budimo poput Josipa i Marije koji nisu sve mogli razumski shvatit ali su vjerovali i ta vjera nije bila prazna – potiče nas mons. Sekelj.

Na kraju svete mise, u svom obraćanju hodočasnicima, župnik Damir Ocvirk zahvalSnapShotj50ivši se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj Devetnici, prigodno je podijelio priznanja „Caritasu“ i „Pučkoj kuhinjici“ župe sv. Josipa za izvanredan doprinos u pomoći potrebnima i za promicanje djelotvorne kršćanske ljubavi, osobito tijekom Godine caritasa i volontera 2014.-2015..IMG_1972

                                                                                              Josip Babić

Možda će vas zanimati...