Održana duhovna obnova župnih zajednica

Duhovna obnova za Poslanike milosrđa, Misionare milosrdnog Isusa, volontere župnog Caritasa i pučke kuhinje te članove Kolpinške obitelji sv. Josipa održana je 29. i 30. lipnja 2018. godine u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa na Vrhovcu. Voditelj duhovne obnove bio je župnik vlč. Damir Ocvirk. Tema duhovne obnove bila je snaga tišine.
Prvi dan obnove započeli smo molitvom Večernje, a potom je uslijedilo zanimljivo predavanje o tišini i njezinom velikom značenju te ulozi u našim životima. ”Živimo u svijetu zaglušujuće buke koja ima za cilj odvojiti čovjeka od Boga” ističe vlč. Damir. Zato je potrebno u suvremenom svijetu i svakodnevnom životu postići trenutke tišine i osame. Upravo je to i bio cilj ove duhovne obnove, da ova dva dana, koliko god kratko trajala, budu prilika da u tišini oraspoložimo svoje srce za susret s Bogom po Njegovoj Riječi. ”Tišina nam omogućava do uđemo u otajstvo Boga koji uvijek bdije nad našim spasenjem. Upravo samoća i tišina, koji se hrane isključivo Božjom Riječju, omogućuju čovjeku da utemelji svoj život na onome što je bitno. Bitno je osiromašiti se i pred Bogom i pred samim sobom. Budimo zagledani uvijek prema gore jer taj pogled ispunjen je nadom i povjerenjem” zaključuje u svom predavanju vlč. Damir.
Središnji dio prvog dana duhovne obnove, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, bila je sveta misa. U svojoj homiliji vlč. Damir naglasio je kako su sveti Petar i Pavao bili apostoli crkvenoga jedinstva koji su imali duboki značaj za Crkvu, jer su to bili stvarni ljudi na početku stvaranja Crkve i kroz njih je djelovao Bog. Oni su dokaz da Bog kroz ljude čini velika djela na zemlji. Prvi dan naše obnove upotpunili smo Euharistijskim klanjanjem stavljajući u tišini pred Isusa sve naše molitve i nakane koje nosimo u srcu.
Drugi dan duhovne obnove započeli smo molitvom Jutarnje, a nakon toga uslijedilo je predavanje o krjepostima i raznim vrstama krjeposti. Krjepost je postojano i čvrsto raspoloženje činiti dobro. Vlč. Damir naglasio je kako postoje stožerne krjeposti kao što su razboritost, pravednost, jakost i umjerenost te bogoslovne krjeposti kojima je izvor sam Bog. To su vjera, ufanje i ljubav. Ljubav je, kako pak ističe apostol Pavao, kraljica svih krjeposti i u konačnici ljubav je ogledalo Božje opstojnosti. Dar spasenja po Kristu daje nam milost potrebnu da ustrajemo u traženju svih krjeposti.
Nakon kraće pauze, imali smo priliku povući se u osamu gdje smo promišljali nad biblijskim tekstom iz Poslanice sv. Pavla Kološanima o novom životu u Kristu, velikodušnosti novoga života i obiteljskom ćudoređu. Bila je to prilika da nam u tišini samostanskih prostora i dvorišta, Bog upravo po toj tišini progovori. Svakome na svoj način. Upravo onako kako i treba. Nakon razmatranja, uslijedila je zajednička diskusija i izmjena međusobnih razmišljanja.
U 15 sati pred Presvetim Oltarskim Sakramentom molili smo krunicu Božjega milosrđa. Duhovnu obnovu završili smo svetom misom, zahvalivši Gospodinu na svemu onome što smo u ovoj duhovnoj obnovi primili.
Neka naše srce ispunjeno tišinom bude dar Bogu. Bog je za nas sve učinio. Sada je na nama da mu uzvratimo, odlazeći na izvore tišine kako bi po njoj, naše srce bilo uronjeno u neizmjernu dubinu Božje ljubavi prema nama.

Damir David

Možda će vas zanimati ...