Obilježen dan sv. Marie De Mattias

U Maria de Mattias 2utorak, 4. veljače, u našoj župi obilježen je dan sv. Marie De Mattias. Tko je bila sv. Maria De Mattias?

Rođena je u Vallecorsi (Frosinone, Italija) 4. veljače 1805. Još kao djevojčica od svoga oca naučila je ne samo moliti i voljeti Sveto Pismo, već i to da je Isus prolio Krv za spasenje nas grešnika. Susret sa sv. Gašparom del Bufalom, utemeljiteljem Misionara Predragocjene Krvi, i vodstvo Ivana Merlinija, trećeg vrhovnog upravitelja Družbe, usmjerili su njezin životni put. Svetica je 4. ožujka 1834., u Acutu, brdovitom mjestašcu nedaleko od Rima, osnovala Družbu Klanjateljica Krvi Kristove. Započinje u skromnim i siromašnim uvjetima, ali ubrzo postaje poznata kao „žena koja propovijeda“. Tisuće pisama koje je napisala, ostavlja kao veliku duhovnu baštinu. Umrla je u Rimu 20. kolovoza 1866. Blaženom ju je proglasio Papa Pio XII., 1. listopada 1950., a papa Ivan Pavao II., svetom, 18. svibnja 2003. godine.

Misnom slavlju prethodila je krunica Krvi Kristove koje su predvodile sestre Klanjateljice Krvi Kristove u zajedništvu sa župnikom Damirom Ocvirkom. Župnik je u homiliji istaknuo nekoliko navoda iz pisama sv. Marie De Mattias, osvrnuo se na svetičinu duhovnu poruku te naglasio da je potrebno pomoći svima kako bismo upoznali ljubav Raspetoga Isusa pokrivena krvlju i ranama za naše spasenje. „Ako su naša srca obuzeta ovom ljubavlju, blago nama, bit ćemo u Nebu.“, zaključio je župnik Ocvirk.

Na samom je kraju euharistijskog slavlja župnik uputio čestitke Klanjateljicama Krvi Kristove te zahvalio na njihovu sudjelovanju u župnoj zajednici. Nakon svete mise, sestre su okupljenim vjernicima darovale sličice s likom sv. Marie De Mattias kao znak zajedničkog sudjelovanja u proslavi svetičina blagdana.

„Navijeke budi slavljena Krv Isusova,
jer nam učini ta čudesa.
Slavljen budi Isus navijeke
i neka se napuni nebo i zemlja slavom Krvi njegove.“

Sv. Maria De Mattias

Yvonne Kos

Možda će vas zanimati...