Misa Večere Gospodnje – Veliki četvrtak 2017.

Na Veliki četvrtak, slavljem Mise Večere Gospodnje započelo je Vazmeno trodnevlje u našoj župi. Ono je središte i vrhunac liturgijske godine. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je naš kapelan vlč. Josip Mudronja uz koncelebraciju vlč. Ivana Damjanovića i vlč. Josepa Peguere Pocha. Obredi Velikog četvrtka simboliziraju znakovite događaje koji su se odvili u dvorani Posljednje večere kada je Isus ustanovio sakramente svetog reda i presvete euharistije. 
Uzvišenost ovog slavlja možemo otkriti i u ponuđenim liturgijskim čitanjima koja se sažimaju u jednoj jedinoj riječi, a ta riječ je ljubav. Kako je istaknuo vlč. Josip u svojoj homiliji, prvi čin ljubavi bilo je pranje nogu. Tim činom Isus je, svukavši svoju haljinu i prignuvši se do zemlje, pokazao svoju beskrajnu ljubav svojim učenicima. Ujedno je ovaj čin bio i čin posvemašnje poniznosti koju stavlja pred oči svojih učenika. Poniznosti koja opet upućuje na to kako se ponizio sve do smrti, smrti na križu. Drugi čin ljubavi koju je Isus pokazao na Posljednjoj večeri bilo je blagovanje u kojem je sama sebe predao u kruhu i vinu. Upravo u tim činima očituje se punina Kristove ponizne i sebedarne ljubavi za nas. Otajstvo proslavljeno u dvorani Posljednje večere unaprijed je proslavljeno otajstvo križa koje će se dogoditi već idući dan, znakovito povezuje vlč. Josip. Nakon homilije uslijedio je spomenuti obred pranja nogu u kojem je vlč. Josip, Kristovim primjerom oprao noge dvanaestorici predstavnika župnih zajednica koje djeluju u našoj župi, kako bi u svjetlu 80. obljetnice naše župe i tim činom svi bili jedno. Misno slavlje pjevanjem je pratio Mješoviti zbor uz pomoć Zbora gospođa. 
Ovaj Veliki Četvrtak bio je posebno važan i za dvoje odraslih pripravnika koji su po prvi puta pristupili stolu Gospodnjem te su se i oni, s ostalim vjernicima, pričestili pod obje prilike. Po završetku ovog svečanog slavlja uslijedila je Getsemanska ura, koju su animirali članovi Molitelja i štovatelja Božjega Milosrđa, kao svojevrsnu pripravu za dublje ulaženje u tajnu Isusove muke i kako bi se u duhu sjedinili s Isusom na Maslinskoj gori pružajući mu utjehu u Njegovim tjeskobnim trenucima. 
 
Damir David
Foto: Katica Sučić, Mirta Fekeža, Damir David

Video: Vladimir Božićević

Možda će vas zanimati...