Ljubav koja je život

U nedjelju 12. siječnja svečanom euharistijom koju je predvodio upravitelj župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, vlč. Damir Ocvirk posebno odjeknuo dvostruki, slavljenički blagoslov: “Blagoslovljen si Gospodine, jer sam po tvojem daru Ljubicu uzeo za svoju suprugu” i “Blagoslovljen si Gospodine, jer sam po Tvojem daru Stanka uzela za svoga supruga”. Iako dvostruk, blagoslov je to koji se ne da razdvojiti na dvoje, jer je u njega utkan osobit povod što ga je učinio svečanim. Njime su supružnici Ljubica i Stanko Miščin svečano zahvalili Bogu ali i jedno drugome, na daru 65. obljetnice braka. To dugovječno dvoglasje u svom dugom hodu srastanja u jednodušnost, kao da je podsjećalo da je dvoje slavljenika na oltar pred njima stavilo ne samo taj časni broj godina u zajedništvu, nego zapravo cijeli njihov život.

A život je njihova zajedništva započeo davnog 9. siječnja 1949. privolom u crkvi sv. Siksta u Pribiću. To mjesto kao da je za njih ujedno i znak, jer je njime zapravo određen njihov unutrašnji svijet, naznačene osobne povezanosti i izabrane blizine, te došapnuti stožeri duhovnosti. Upravo u tom smislu nije nevažno da je sv. Siksto, zvonik među pitomim brežuljcima, ne samo njihova, već i rodna župa sumještanina, kardinala Franje Kuharića. S druge je strane znakovito poklapanje: nakon objelodanjenja dragocjenog dnevnika krašićkog župnika Josipa Vranekovića o uzničkim danima blaženog kardinala Alojzija Stepinca očitije je no ranije da su mjesta koja se ondje spominju, poput staze do rječice Kupčine i drvenoga mosta nad njom, upravo krajolici njihova djetinjstva i mladosti. Te podudarnosti mjesta ipak nisu tek odrednice njihova vanjskog, već prvenstveno unutrašnjeg zemljopisa. Baš kao i njihovu velikom, gotovo cjeloživotnom prijatelju, pokojnom svećeniku preč. Augustinu Holiju, osobita privrženost primjeru i svetosti kardinala Alojzija Stepinca, nadahnuće je njihova života i duhovnosti. Možda bi se baš zbog toga moglo ustvrditi da su barem dvije njihove vrline zapravo odjek blaženikova primjera i plod postojane spremnosti da ga u tim vrlinama nasljeduju.

Ukoliko bi naime Stepinčev život valjalo uokviriti tek jednom jedinom rečenicom koja sažima njegov svijet i izgovara mu bit, mogla bi to biti upravo rečenica kardinala Kuharića: “Ima granica koje se ne smiju prijeći, ima istina koje se ne mogu prodati”. U toj misli kao da je izgovoreno nešto važno i o slavljenicima, jer oni koji prijanjaju uz tu misao, životom hodaju uspravno, ma koliko ih, nespremne na moralne kompromise, katkad boljeli žuljevi na trudnim, radničkim rukama. Te riječi, osjenjene svečanošću 65. obljetnice braka, zrcale se iz slavljeničina ganuća kojim uvijek iznova odgovara na pitanje o postojanosti njihove bračne ljubavi: “Znam za koga sam prisegla na Isusov križ, znam zašto sam to učinila, i Bog nas je blagoslovio”.

Konačnom se pak riječju kardinala Stepinca pod koju je on sâm stavio čitav svoj život i u njoj ga zaključio: “Budi volja Tvoja” također može razabrati nešto temeljno o slavljeničkom braku Ljubice i Stanka. Oni se nikad nisu žalili ni na što, jer sve, od inače tako ukorijenjenih i bezazlenih prosvjeda protiv vremenskih prilika pa do svojih temeljnih a uvijek skromnih životnih datosti, oni prepuštaju volji Božjoj. Doista bi se moglo ustvrditi da svojim bračnim zajedništvom oni dokazuju da je ta temeljna životna poslušnost uistinu najdublji iskon njihove nade. Štoviše, ta je nada samo disanje njihova zajedništva: “To uređuje Svevišnji, u Njegovoj smo ruci”, znaju često reći. Njihov je tako utemeljeni brak i dokaz i ohrabrenje, jer unatoč tome što ih to sidrište tijekom života nije poštedjelo od teškoća koje su sâm život, ono im svejedno daruje iskrenu, odvažnu radost koja ne poznaje zalaza. Baš je o njoj slavljenik govorio iz svog nedavnog bolesničkog kreveta mirno ustvrdivši: “Ja vjerujem u uskrsnuće!”. Kao i toliki tihi i jednostavni uzori iz naše blizine, slavljenici Ljubica i Stanko Miščin u svome životu i braku žive “teologiju” koja se ne zna izreći, koja ne poznaje učenosti velikih mislilaca i mudrosti umnih. Umjesto toga, živjeti vjeru i međusobnu ljubav, u njihovu je svijetu jednostavno – isto.

Galerija slika:

Možda će vas zanimati ...