Duhovna obnova Poslanika Milosrđa

Okruženi ljepotom i bojama jeseni zagorskih “brega” okupanih suncem, Poslanici Milosrđa iz Zagreba, Ivanić Grada i Novske imali smo duhovnu obnovu u Marincima u subotu, 23. listopada 2021.godine.


Topla dobrodošlica i prijateljski osmijeh sestre M.Leonile Fistrić i župnika Dragutina Gerecija odmah su nam ukazali na važnost susreta u zajedništvu, prijateljstvu i ljubavi koja Isusove učenike čini prepoznatljivima u svijetu.
Duhovnu obnovu započeli smo svetom misom u crkvi Kraljice Mira, a predslavio ju je vlč. Damir Ocvirk, župnik župe svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki.
Nakon kratkog druženja zatim smo nastavili s meditacijom i raspravom prema pitanjima koje su nam pripremile sestre M. Kristina Injić, M. Darija Lukić i M. Ilirka Ivandić.
Nakon rada u tri grupe sastali smo se i svaka je grupa iznijela svoje zaključke i prijedloge o budućem djelovanju Poslanika Milosrđa.Jednoglasno smo izrazili radost zbog pripadnosti Poslanicima i zahvalili Gospodinu za milost suradnje s Družbom Kćeri Milosrđa. Svjedočili smo promjenu života uz osjećaj veće osjetljivosti za potrebite u kojima prepoznajemo ranjeno Isusovo Srce. Nove članove rado prihvaćamo te smo potrebni ovakvih susreta i duhovnih obnova kako bi nas osnažile na iznalaženje novih
načina evangelizacije i širenja karizme naše Blaženice u skladu s potrebama našeg vremena.
Vlč. Damir Ocvirk u propovijedi je naglasio da kao Poslanici Milosrđa u svemu trebamo biti slika Božjeg milosrđa, a za to je potrebno osobno iskustvo Boga koje trebamo čuvati i njegovati uzornim moralnim ponašanjem te redovitošću sakramentalnog života.
Proučavanjem djela naše Blaženice te drugih svetih duhovnih štiva duhovno se trebamo izgrađivati kako bi mogli darove koje nam je Gospodin dao prepoznati i usmjeriti ih prema potrebitima. Pritom nismo tu da se prilagodimo svijetu, već promatrajući svijet Božjim očima trebamo djelovati tako da mijenjamo svijet u duhu evanđelja.
Složili smo se kako su stariji i djeca najpotrebniji našeg angažmana, ali zapravo trebamo biti budni za svakog čovjeka koji nam se obrati, pokloniti mu svog vremena i strpljenja jer je to najčešće glavni poticaj dušama da se obrate Gospodinu, promijene svoj život i prihvate Božju volju. Važan je redovit dolazak na naše tjedne susrete tijekom kojih osim molitve i dalje trebamo upoznavati djelo naše Blaženice te češće razgovarati o novim načinima djelovanja radi prepoznatljivosti naše zajednice u župama kojima pripadamo. Uz osmijeh kojim trebamo svakome pristupiti zbog radosti pripadnosti Gospodinu, osluškivanje i prepoznavanje Njegove volje, donosit ćemo obilne duhovne plodove koji će nas učiniti istinski sretnima.


Nakon zajedničkog ručka obišli smo kapelu svetog Donata i svetište Majke Božje Vinagorske gdje smo molili krunicu, radosna otajstva prema promišljanjima naše Blaženice. Imali smo priliku za svetu ispovijed, a vlč. Dragutin Gereci objasnio nam je povijest svetišta i njegovu važnost kao prošteništa još od srednjovjekovnih vremena.
Nakon obilaska Velikog Tabora uputili smo se kućama ispunjeni radošću susreta, potaknuti na još gorljivije djelovanje, a Gospodina molimo nek nam u tome i dalje obilno pomaže.

Dubravka Zavrtnik

Možda će vas zanimati...