Radost susreta djece s Gospom Fatimskom

Naša Župa svečano je proslavila 100. obljetnicu završetka fatimskih ukazanja. Tijekom tri dana priprave za svečanu proslavu te kroz mnoštvo duhovnih sadržaja, vjernici su u velikom broju dolazili pred kip Gospe Fatimske noseći u srcu svoje molitve, vapaje i zahvale.
Međutim, valja posebno istaknuti povezanost djece i Gospe Fatimske. Gospa Fatimska je oduvijek povezana s djecom jer su ukazala najmanjima.
Od 13. svibnja do 13. listopada 1917. godine, u jeku strahota Prvoga svjetskoga rata, troje djece iz malog portugalskog mjesta nedaleko od Fatime bili su posebno blagoslovljeni ukazanjima “Gospođe u bijelom”, koja im se činila “sjajnijom od Sunca” i “blistavijom od kristalne posude”. Svakog bi se 13. dana u mjesecu kroz to vrijeme Gospa Fatimska ukazala maloj Luciji, Franji i Hijacinti i otkrivala im posebne tajne o budućnosti koja slijedi. Gospa je djeci poručila da svoje žrtve i molitve prikazuju za obraćenje grešnika i sve one koji odbacuju Boga, kao i za zadovoljštinu Bogu za sve uvrede koje mu se nanose. Poručila im je da svaki dan mole krunicu, kako bi na takav način izmolili kraj rata i mir u svijetu.
Upravo zbog toga djeca zaslužuju da ih se posebno istakne.
Kroz ovu trodnevnu pripravu, u našu crkvu dolazili su vjeroučenici iz OŠ Julija Klovića i OŠ Kralja Tomislava u pratnji svojih vjeroučiteljica te su prisustvovali kratkom predavanju župnika o fatimskim ukazanjima i važnosti molitve. Kratki susreti redovito su završavali molitvom pred kipom.
Naši prvopričesnici tako su svoju župnu katehezu i pripravu za primanje Prve pričesti započeli u dane obilježavanja 100. obljetnice završetka fatimskih ukazanja, a znakovito je da će sljedeće godine 13. svibnja 2018. slaviti svoju Prvu svetu pričest, upravo na dan kada se Gospa prvi puta ukazala djeci u Fatimi. Gospa Fatimska sigurno će svojim zagovorom posebno pratiti sve naše prvopričesnike na ove njihovom putu priprave.
Na isti način su i naši krizmanici započeli svoju župnu katehezu i pripravu za primanje sakramenta sv. Potvrde.
Valja istaknuti i male ministrante koji su cijelo vrijeme priprave bili uz oltar, pozorno prateći tijek svih liturgijskog slavlja. Oni su povezani s Gospom Fatimskom na poseban način poklonivši joj krunicu kao Kraljici Svete Krunice.
Liturgijska grupa ”Djeca bl. Marije Petković” pod vodstvom s. M. Kristine Injić priredila je glazbeno-scenski prikaz Gospinih ukazanja u Fatimi. Bilo je zanimljivo vidjeti kako su djeca doživjela male fatimske pastire te kako je snažan dojam Gospa Fatimska ostavila na njih.
Postoje i ona malena djeca koja se još ne vide, koja su začeta u utrobi svojih majki. Sva tri dana priprave, molitvena inicijativa 40 dana za život bila je prisutna u našoj župi kako bi iznova osvijestila važnost života i njegove zaštite od samog početka.
Iz svih tih susreta i događanja može se vidjeti posebna prirodna povezanost djece i Gospe Fatimske. U toj iskrenoj jednostavnosti djeca su iskazivala radost susreta s Marijom. Budimo i mi otvoreni  i iskreni poput malene djece kako bi po Marijinom zagovoru spremno odgovorili na sve Božje pozive i izazove koji su stavljeni pred nas.
Damir David
Fotogalerija

Možda će vas zanimati...