Obilježavanje 100. obljetnice završetka fatimskih ukazanja

Nakon duhovno bogate i sadržajne trodnevne priprave, u našoj Župi, u petak, 13. listopada 2017. godine svečano je proslavljena 100. obljetnica završetka fatimskih ukazanja. Kao i prethodnih dana, od samog jutra vjernici su dolazili pred Gospin kip noseći joj sve svoje molitve i zahvale. Tih dana doista se osjećao poseban mir u našoj crkvi. Također, tih dana moguće je bilo zadobiti milost potpunog oprosta uz uobičajene uvjete.
Prije samog središnjeg slavlja uslijedila je redovita pobožnost Majci Božjoj na kojoj je cijeli okupljeni vjernički puk, predvođen župnikom vlč. Damirom Ocvirkom, predmolio žalosna otajstva krunice povjeravajući u Marijino nevino srce  svakoga od nas, sve naše obitelji, osobito naše mlade, povijest, sadašnjosti i budućnost našeg naroda i ovoga svijeta kako bi ga povela u svojoj majčinskoj ljubavi u mudrost evanđeoskoga života. Posebno lijepo bilo je doživjeti sklad jednoglasne molitve tijekom desetica krunice po kojoj smo svi postali jedno.
Euharistijsko slavlje predvodio je župnik vlč. Damir, a koncelebrirali su: vlč. Josip Mudronja, naš kapelan,  vlč. Damir Bačun, župnik župe sv. Marka Križevčanina i dekan Trešnjevačkog dekanata, vlč. Pavo Crnjac, rektor kapele Corpus Domini, vlč. Ivan Vučak, župni vikar župe Presvetog Trojstva u Krašiću, vlč. Marko Kovač, biskupski vikarom za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji i vlč. Ivan Damjanović koji je neumorno ispovijedao tijekom trodnevne priprave.
U svojoj homiliji vlč. Damir govorio je o dvjema važnim porukama fatimskih ukazanja. Prva poruka je pokora. ”Po pokori dolazi Božje milosrđe” – ističe vlč. Damir naglašavajući kako pokora podrazumijeva i naše obraćenje, naš povratak Isusu Kristu – temeljnoj istini. I zato nas sve Bog poziva da kroz djela pokore pokažemo svoju odanost i ljubav prema Njemu, a to znači da svijet treba promatrati Kristovim očima kako bismo, ne samo mi doživjeli mir u srcu, već  bili i mironosci drugima. Druga važna poruka fatimskih ukazanja je molitva. ”Svaki puta kada se Gospa Fatimska ukazala malenim pastirima upućivala ih je na molitvu krunicu, na tu prekrasnu molitvu koju je crkva darovala svakom vjerniku da zajedno u duhu s Marijom razmatra o otajstvima Kristova života. Krunica je moćno oruđe kojom se pobjeđuju tmine ovoga svijeta.” I upravo zbog toga pozvani smo na redovitu molitvu krunice pogotovo u našim obiteljima kako bi ostali u jedinstvu s Bogom i u međusobnom jedinstvu u Isusovoj Crkvi. ”Čuj vapaj naših srdaca, čuj naše molitve, majčinskom ljubavlju svrni svoj pogled na svakoga od nas, dotakni naša srca da budemo otvoreni Božjoj riječi kao što je bilo i tvoje i ulij u naše srce sigurnost da je Bog uvijek s nama.” – zaključuje vlč. Damir.
Nakon euharistijskog slavlja, uslijedila je veličanstvena, svečana procesija s kipom Majke Božje Fatimske po ulicama Trešnjevke od naše crkve do crkve sv. Marka Križevčanina. Tako su se na osobit način povezale ove dvije susjedne župe koje obje ove godine slave svoju 80. obljetnicu. Procesija je bila praćena mnoštvom vjernika koji su svijećama i pjesmom uz pratnju Puhačkog orkestra ZET-a odavali počast Blaženoj Djevici Mariji. Po dolasku u župu sv. Marka Križevčanina, vlč. Damir Bačun posvetio je obje župe Bezgrješnom Srcu Marijinu.
Na kraju ove trodnevne priprave i svečanog slavlja zahvalni smo za milost dolaska Gospe Fatimske u našu župu, u naša srca. Zahvalni smo da se po Mariji možemo predati njezinu Sinu tako da nam ona može dati ono što je primila od Boga. Dobit ćemo beskrajno pouzdanje, vjeru, poniznost, nadu i zahvalnost, sa svojim pogledom punim ljubavi i pozornosti i s dobrotom koja je tako duboko ukorijenjena u Njoj. Ako sve to živimo s Marijom, onda imamo sve! Neka nas sve Gospa Fatimska pod okriljem svoga plašta štiti i u svome srcu čuva!
Gospo Fatimska, moli za nas!
Damir David
Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...