3. dan trodnevnice – “Da svi budu jedno!”

Posljednji dan trodnevne priprave za obilježavanje 100. obljetnice završetka fatimskih ukazanja protekao je u znaku zajedništva svih župnih zajednica. Od ranog jutra vjernici su dolazili pred kip Gospe Fatimske te joj upućivali svoje vapaje, prošnje i zahvale. Posebno je bilo lijepo vidjeti djecu okupljenu oko Gospinog kipa kao i vjeroučenike iz susjednih škola koji nisu propustili radost susreta s Gospom Fatimskom.

Kao i prethodna dva dana, prije središnjeg slavlja uslijedila je pobožnost Majci Božjoj na kojoj su članovi zajednice Poslanici milosrđa te volonteri župnog Caritasa i Pučke kuhinje sv. Josipa predvođenim kapelanom, vlč. Josipom Mudronjom predmolili otajstva svjetla krunice.

Središnje slavlje zadnjeg dana trodnevnice sastojalo se od tri dijela.

Prvi dio bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Ivan Vučak, nekadašnji župni vikar, a sada župni vikar župe Presvetog Trojstva u Krašiću, rodnom mjestu bl. Alojzija Stepinca. Dolazeći u našu župu, vlč. Ivan kao dar Gospi Fatimskoj ubrao je cvijeće na mjestu u Krašiću gdje je bl. Alojzije Stepinac bio u zatočeništvu i gdje su mu prolijevali krv, jer je htio do kraja ostati vjeran Isusu i katoličkoj crkvi. Ovim simboličnim darom Blaženoj Djevici Mariji  vlč. Ivan želio je na poseban način povezati dvije župe: župu rođenja bl. Alojzija Stepinca u Krašiću i našu župu koju je upravo sam Alojzije Stepinac osnovao prije 80. godina ovdje na Trešnjevci.

U svojoj nadahnutoj propovijedi vlč. Ivan govorio je o molitvi koja izvire iz današnjeg Evanđelja. Govorio je i o povijesnim okolnostima i uvjetima u kojima je blaženi Alojzije Stepinac, 1959. godine, u skrovitosti, tišini i poniznosti, zlatnom krunom okrunio kip Fatimske Gospe, koju je neizmjerno štovao, prije poslanja tog istog kipa u misije po našoj Domovini. ”Nemojmo zaboraviti milosti koje nam Bog daruje po ovom svetom slavlju jer već sutra može doći drugačije vrijeme.  Zato budimo ponosni kršćani što smo dionici ovoga svetoga slavlja i što u 80. godine ove župe imamo čast ovdje se moliti. Budimo ponosni kršćani sutra kad Gospin kip krene ulicama Zagreba. Gospodin nam danas po ovom Evanđelju govori kako trebamo moliti, kako treba zavapiti. Baš onako kao što je blaženi kardinal tada zavapio. I zato pitamo Gospu večeras: Što želiš da ti učinim? Vjera koju sam vam večeras donio ovdje neka bude i ljubavlju djelotvorna.” – zaključuje vlč. Ivan.

Uz vlč. Ivana koncelebrirali su: župnik vlč. Damir Ocvirk, kapelan vlč. Josip te đakoni Alen Vrbek i Kristijan Tušek. Euharistijsko slavlje pjevanjem i sviranjem pratili su  Mješoviti zbor i tamburaški orkestar sv. Josipa dok je psalam pjevao župljanin Dominik Došen.

Drugi dio slavlja bilo je molitveno bdjenje u čast Gospe Fatimske. Uz samu svetkovinu našeg nebeskog zaštitnika sv. Josipa bio je to jedan od glavnih događaja u sklopu proslave 80. godišnjice župe, kad želimo kao jedna velika župna obitelj sastavljena od raznih župnih zajednica i pjevačkih zborova moliti za našu župu i moliti kao župa za našu Domovinu, za cijeli svijet, a osobito za Crkvu. Bdjenje se sastojalo od službe riječi kojom se naviještao odlomak o zajedništvu apostola s Djevicom Marijom u očekivanju dara Duha Svetoga te od molitvenog dijela. Prvi dio molitvenog dijela sastojao se od tumačenja i značaja fatimskih poruka, a drugi dio je sadržavao molbe upućene zagovoru Djevice Marije. Svaki molitveni zaziv završavao je prikladnom marijanskom pjesmom. Posebno je lijepo bilo vidjeti predstavnike raznih molitvenih zajednica koje djeluju u Župi kako paljenjem svijeća u središtu svetišta pred Gospinim likom odaju počast Blaženoj Djevici Mariji. Tako se u potpunosti ostvarilo geslo proslave 80. godišnjice župe “Da svi budu jedno”.

Treći, posljednji dio slavlja bila je svečana procesija sa svijećama u kojoj se kip Gospe Fatimske nosio oko crkve moleći zagovor Majke Božje da nas neprestano prati na našem putu, a s druge strane moleći Mariju da nas vodi k svome sinu Isusu Kristu u Nebo. U procesiji su se pjevale Litanije u čast Majke Božje kao dio molitava upućenih u molitvenom bdjenju.

Po završetku procesije i posvetne molitve te prije završnog blagoslova, župnik vlč. Damir zahvalio je prije svega dobrom Bogu i Njegovoj Majci na ovim danima milosti i zajedništva. Zahvalio je svima okupljenima koji su redovito pohodili našu crkvu ovih dana s pozivom da već sutra u velikom broju ponosno pokažu svoju vjeru dok će Gospin kip prolaziti ulicama Trešnjevke te svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj trodnevnoj pripravi. Ipak, posebno mjesto u zahvali imali su oni najmanji – djeca koja su se okupljala oko Gospe i koja su u svojoj iskrenoj jednostavnosti iskazivali radost susreta s Marijom. Budimo i mi veliki u svojoj malenosti kako bi živjeli dostojno svog krsnog posvećenja dok ponizno molimo:

Gospo Fatimska, moli za nas!

Damir David

Fotogalerija

Možda će vas zanimati ...