Nedjelja Caritasa

Izvještaj o radu župnog Caritasa

Na treću nedjelju došašća koju slavimo kao Nedjelju Caritasa i kojoj je cilj moliti i upućivati na potrebite, siromašne, odbačene i one na rubu društva, poslije župnih obavijesti, župljanima je prezentiran rad i djelovanje našeg Župnog Caritasa s proteklim aktivnostima te trenutnim karitativnim akcijama.

Cilj prezentacije je župljanima pokazati sve ono čime se Caritas radi, a što oni svesrdno kroz godinu podržavaju i pomažu. Trenutno Župni caritas skrbi ukupno o 89 registriranih kućanstava odnosno o 183 osobe koje su u skladu s njihovom postojećom situacijom raspodijeljeni unutar 8 formiranih kategorija  (ovisno da li je riječ o samcima,  obitelji s do dvoje djece, obitelji s troje i više od troje djece, samohranim roditeljima, bračnim parovima ili kućanstvima s više odraslih osoba).

Uz redovitu mjesečnu podjelu paketa korisnicima te podjelu odjeće i obuće, naš Župni caritas uistinu je bio bogat sa svojim aktivnostima. Ove godine, naš Župni caritas priključio se pod okriljem Caritasa  Zagrebačke nadbiskupije i u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem, u provedbu projekta nazvanog ”Ublažavanje ekstremnog siromaštva u Gradu Zagrebu’’ financiranog iz Fonda europske pomoći za najpotrebnije. Do sada podijelili smo 1139 mjesečnih paketa hrane i 134 paketa higijene s time da još predstoji božićna podjela paketa. Ove godine, na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače , obilježili  smo i Svjetski dan bolesnika što ga je utemeljio sveti Ivan  Pavao II , tako da smo organizirali besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Zagreb. Našu akciju podržala je i ljekarna Diakonia darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate: vitamine, sirupe protiv kašlja te tablete kalcija i željeza.

Poslije je uslijedilo prigodno druženje u dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, a potom je služena sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk u koncelebraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem. Ujedno, bila je to prilika i za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja. Ove godine smo u okviru akcije ”Otvoreno srce za topli dom” 4 obitelji snabdjeli s po 3 metra kubična drva , a čak 15 obitelji opskrbili smo s po 500 kg briketa za ovu zimu. Sav iznos financiran je na temelju darova župljana kroz Nedjelje Caritasa. Korizmena akcija ”Obitelj za obitelj” rezultirala je podjelom 140 uskrsnih paketa, a adventska akcija te Caritasov adventski kalendar trenutno su još u tijeku. Također, i ove godine organizirane su četiri prodajne izložbe na kojima posjetitelji mogu po pristupačnim cijenama izabrati, sezonsku odjeću i obuću kao i razne kućanske potrepštine, ukrasne predmete, literaturu duhovnog sadržaja, nakit, slike, igračke za djecu te razne ostale sitnice.

Sav prihod prikupljen na prodajnim izložbama namijenjen je za troškove Župnog caritasa. Prodajne izložbe ujedno su i mjesto za župno druženje te prilika da se pobliže upozna rad i djelovanje našeg Caritasa što će, nadamo se, potaknuti mnoge da se priključe Caritasovim volonterima. Uz sve to, pomažemo našim korisnicima i u konkretnim životnim situacijama bilo da je riječ o nabavci lijekova, raznim kućnim popravcima ili opremanjem školskim priborom.

Uz sve to, Župni caritas surađuje sa svim župnim zajednicama u našoj župi trudeći se živjeti ”Da svi budu jedno” u svrhu pomaganja potrebitima. Zahvalni smo svima koji na bilo koji način doprinose da sve aktivnosti župnog Caritasa uspješno realiziraju te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. Hvala!

”Dobra djela su karike koje tvore lanac ljubavi.” (sv. Majka Terezija)

Damir David, voditelj župnog Caritasa

Možda će vas zanimati ...