Karitativna akcija ”Obitelj za obitelj” i adventski kalenDAR Caritasa župe sv. Josipa

I ovog adventa Caritas župe sv. Josipa već tradicionalno je pokrenuo adventsku akciju ”Obitelj za obitelj”. Akcija je zamišljena tako da jedna obitelj napravi, prema svojim vlastitim mogućnostima i željama, paket za drugu obitelj iz naše župe koja je u potrebi. Paketi sadrže prehrambene namirnice duljeg roka trajanja, slatkiše, higijenske i kućanske potrepštine, ukrase za Božić, igračke za djecu i slično.

Akcija je započela na 1. Nedjelju došašća i trajala do 20. prosinca 2019. kako bi paketi prije Božića bili podijeljeni najpotrebnijim župljanima. Namirnice i ostale potrepštine prikupljale su se tijekom zornica i nedjeljnih svetih misa u za to predviđenoj kutiji u predvorju crkve. Kako je vrijeme odmicalo, naša košara se punila sve više, a župljani su se odazivali u velikom broju. Akciji su se priključila i djeca iz obližnjeg vrtića kao i učenici nekih škola. Paralelno sa samom akcijom i ove godine osmišljen je jedan obrazac, na temelju kojeg župljani mogu darivati, nazvan Caritasov adventski kalendar u kojem svaki dan predstavlja jednu konkretnu namirnicu.

Primjerice: 1.prosinca skupljalo se ulje, 2.prosinca brašno, 3. prosinca šećer i tako dan po dan i eto nam božićnog paketa. Radosni smo što je ovaj Caritasov adventski kalendar prepoznat i izvan granica naše župe što smo se uvjerili kako u velikom broju donesenih paketa tako i u povratnim dojmovima darivatelja. A da ne bi ostalo sve samo na pukom stavljanju namirnica u završnom tjednu osmislili smo i nematerijalne zadatke – napisati čestitku za obitelj koja se daruje, pomoliti se za obitelj koja će primiti paket te sa svojom obitelji otići na svetu misu i zahvaliti se dragom Bogu za sve blagoslove primljene ove godine. Također, na 3. Nedjelju došašća, na Nedjelju Caritasa prezentirali smo župljanima izvješće o radu našeg župnog Caritasa želeći im tako prikazati sve što naš Caritas čini za potrebite, a ujedno i zahvaliti na svakoj njihovoj podršci i pomoći.

Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova akcija Caritasa župe sv. Josipa uspije i urodi brojnim plodovima te se od srca zahvaljujemo na svakom i najmanjem daru jer ponekad je nečije malo nekome puno. Ove godine podijelili smo rekordnih 204 božićna paketa. A svi oni naši darivatelji kada se okupe oko svojeg blagdanskog stola neka budu svjesni da su nekoj drugoj obitelji uljepšali Božić.

To je i upravo smisao Božića, malog Boga – donijeti utjehu, radost, ljubav i mir svima onima koji su napaćeni, siromašni,  usamljeni ili zaboravljeni.  Iako je akcija darivanja završena, vjerujemo da će njeni plodovi još dugo ostaviti trag kako u srcima potrebitih, tako i onih koji su darivali.

Damir David, voditelj župnog Caritasa

foto: Damir David

Možda će vas zanimati...