Drugo zasjedanje Sinode

U subotu 25. veljače 2017. godine završilo je drugo zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije na temu „Crkva zagrebačka u slavljenju Kristova otajstva”. Tematsko područje predstavio je voditelj Povjerenstva za Drugo tematsko područje Sinode prof. dr. Ante Crnčević. Uz njega, Povjerenstvo čine naš župnik, vlč. Damir Ocvirk, vlč. mr. Milan Dančuo, Božana s. Tea Barnjak i Jelena Vuković. Članovi Sinode raspravljali su o nedjeljnoj euharistiji, sakramentima, blagoslovima i pučkim pobožnostima, kršćanskim sprovodima, liturgijskim službama te o liturgijskoj glazbi i arhitekturi. 

Zatim je održano glasovanje o prijedlozima (propozicijama) prvog tematskog područja „Crkva zagrebačka u djelu evangelizacije”. Na temelju 179 intervenata članova Sinode s prvog zasjedanja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, održanog 9. i 10. prosinca 2016. godine, Povjerenstvo za prvo tematsko područje pripremilo je 45 prijedloga koja se tiču tri područja rasprave: evangelizacije, župne kateheze i vjeronauka u školi. 
O 45 prijedloga glasovalo je 165 nazočnih članova Sinode. Članovi Sinode o svakom prijedlogu imali su mogućnost glasovati tako da na pripremljenom obrascu prekriže jednu od tri opcije: odobravam, ne odobravam, odobravam s pridržajem. Članovi Sinode većinom su glasova, 45 prijedloga prihvatili s odobravanjem. 
O rezultatima glasovanja sinodsku skupštinu izvijestio je predsjednik Komisije za provedbu glasovanja preč. Vjekoslav Meštrić. Izglasani prijedlozi predani su zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću koji ima zadatak pripremiti završni dokument Sinode, tj. izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. 
 
Nakon glasovanja članovi Sinode nastavili su s izlaganjem svojih intervenata o temi drugog zasjedanja. Zasjedanje je završeno zajedničkom molitvom i blagoslovom.
 
Kao član Sinode, u zasjedanju je sudjelovao i Dražen Brodarić, a mladi naše župe volontirali su organizacijskom dijelu.
 
Ovdje možete pogledati prilog Laudato TV.
 

 

Možda će vas zanimati ...