Duhovni impulsi u došašću 2020. – 15. impuls

15. impuls: Zvijezda se zaustavi… Obradovaše se radošću veoma velikom

Naši kraljevi krenuli su na svoj put iz Babilonije i do Jeruzalema već su bili prešli otprilike 1000 km, i to uglavnom putujući kroz pustinju. Još k tomu, taj se put prema Jeruzalemu pokazao krivim! Pa ipak, upravo su ondje saznali za njima do tada nepoznati Betlehem! Stoga se oni ponovno daju na put! Ovaj puta kraći, svega 11 km.

Nakon ovoga cjelokupnog dugog i bremenitog puta zvjezdoznanci napokon dolaze na odredište. Zvijezda više ne ide pred njima, ona stoji. Započinje se događati nešto novo. Sve do sada, zvjezdoznanci su bili u pokretu, tražili su, istraživali, vukli naprijed, pitali, tražili – samo naprijed, samo jako.

Sada pak sve postaje nekako usporenije: ne samo na izvanjskom planu, nego i u sebi zvjezdoznanci mogu doći do malo mira i, poput zvijezde, konačno se zaustaviti.

stići na odredište

Koja iskustva, slike i čežnje povezujem s ovom riječi?

ostati

Koja iskustva, slike i čežnje povezujem s ovom riječi?

Pošto su došli na odredište i ondje se zaustavili, započinje – tiho, ali ipak jasno – jedno novo događanje, koje ovaj puta nije njihov vlastiti pothvat, nego pred kojim kraljevi jednostavno stoje: to je radost! Oni su njome ispunjeni – radost čovjek ne može hiniti! Može joj, ako je ona već tu, samo dati još više prostora.

Jesam li i sâm tako nešto već iskusio – duboku radost? Ne hinjenu, nego radost koja mi je sâma prišla, koja mi se pokazala, koja me ispunila?

Sjećam se takvih trenutaka…

Kada sam ih proživio? 

Kako se takvi trenuci razlikuju od vremenâ u kojima sam morao vući naprijed, kada sam morao puno toga proživljavati?

Što se zbivalo duboko u meni u tim trenucima kada sam osjećao duboku radost?

Najdulji put onaj je prema unutra, prema vlastitom srcu.

Marko, kapelan

Možda će vas zanimati ...