Duhovni impulsi u došašću 2020. – 16. impuls

16. impuls: Uđu u kuću

Koraci naših zvjezdoznanaca sve su rjeđi i sve kraći. Njihovo je hodočašće ušlo u smiraj. A s njima smo i mi došli na odredište njihovog putovanja. S njima i mi ulazimo u kuću…

Ono o čemu nam ovo evanđelje ne govori jest priča o jednom drugom hodočasniku, koji se također dao na put. I to dugi put, na kojem slijedi zvijezdu svoje čežnje. Ovaj drugi hodočasnik sada susreće kraljeve-zvjezdoznance.

Taj hodočasnik je… Bog! Bog, koji je izvan vremena. Bog, koji je stvorio nebo i zemlju. Bog vječni. Bog, koji nas uvijek nadvisuje. Bog, kojeg priznajemo Trojedinim.

Zamišljam si kako Bog Otac, Sin i Duh Sveti u nebu promatraju različite putove ljudi. Oni promatraju i moj put – moja traganja i moje stranputice. Bog vidi kako znam zalutati u neku slijepu ulicu. Poznata mu je moja čežnja. Trojstvo sada vijeća i pita se: što mi je činiti?

Sin predlaže da on postane čovjekom! Želi doći u miru, „nenaoružan“ – ne želi se nametati, nego diskretno i nenametljivo želi susresti čovjeka. Želi mene susresti! Veliki Bog susreće se s malenim čovjekom.

Na tom putu Bog se dopušta učiniti zavisnim o čovjeku: računa na Marijinu suradnju.

Dopuštam ovoj slici Boga-hodočasnika da sada djeluje na mene.

Marko, kapelan

Možda će vas zanimati...