Svjetski dan bolesnika u našoj župi

Na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače, i u prigodi Svjetskog dana bolesnika što ga je utemeljio sveti Ivan Pavao II, Caritas župe Sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci uz podršku Centra za rehabilitaciju Zagreb, organizirao je besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi.

Namjera ovog dana je prikazati molitve za sve bolesne, ali i prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Ovoj inicijativi odazvalo se stotinjak župljana te korisnika župnog Caritasa i Pučke kuhinje župe Sv. Josipa koji su prepoznali važnost redovitog kontroliranja tlaka i šećera u krvi kao i svakodnevne brige o zdravlju.

Zahvaljujući predstojnici Centra za rehabilitaciju Zagreb mr. sc. Teodori Not i stručnim savjetima medicinske sestre gđe Jadranke Pikula , posjetitelji su imali priliku informirati se o šećernoj bolesti, o njenim simptomima i različitim tipovima, te kako se nositi sa šećernom bolesti. Sam postupak mjerenja tlaka i vađenja krvi povjeren je učenicama Srednje medicinske škole Mlinarska, pod vodstvom profesorica Adele Aličelebić i Dore Kuharić Borić, koje su svojom mladenačkom energijom i toplim pristupom učinili atmosferu izrazito ugodnom.

Akciju župnog Caritasa podržala je i Donacijska ljekarna, koja djeluje u okviru Ljekarni Diakonia Hrvatskog Caritasa, darujući korisnicima Caritasa i Pučke kuhinje svoje preparate: sirupe protiv kašlja, Nutripharm IBS tablete te propalaid rinosprey. Također, posjetitelji su dobili i blagoslovljene krunice kao najjači lijek protiv svih bolesti i nevolja baš kao što je i Gospa Lurdska,  kada se ukazala djevojčici  Bernardici s krunicom u ruci, pokazala da je krunica snažno oruđe u svladavanju neprijatelja vjere i u zadobivanju sreće i blagoslova.

Poslije mjerenja tlaka i šećera u krvi te prigodnog druženja u Dvorani Augustina Holija uz kavu, čaj i zdrave kolače, služena je sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Damir Ocvirk u koncelebraciji s vlč. Ivanom Damjanovićem. Ujedno, bila je to prilika i za primanje sakramenta bolesničkog pomazanja po kojem Gospodin vjernike ozdravlja i jača u bolesti.

Pozivajući se na poruku pape Franje za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika ”Dođite k meni svi vi koji ste opterećeni i ja ću vas odmoriti” vlč. Damir istaknuo je kako smo svi u duhu Evanđelja pozvani biti na pomoć bolesnicima. ”Danas smo došli Mariji izručiti svoje boli i svoje bolesti da ona, koja je utjeha kršćanskog naroda i utjeha bolesnika, prenese to svome Sinu i da nas njezin Sin po slavlju svete mise, osobito po okrijepi sakramenta bolesničkog pomazanja, ozdravi i da nam dade unutarnju snagu da možemo obnovljeni blizinom Isusa Krista nastaviti svoj život kao oni koji se uzdaju, koji ljube i koji se nadaju. Neka nam Bezgrješna Djevica, Majka Božja, Zdravlje bolesnih bude naša pratiteljica u vremenitim mukama kako bismo zavrijedili vječnu slavu.” zaključuje vlč. Damir u svojoj propovijedi. 

U tom duhu župni Caritas organizirao je pohod starijim i bolesnim korisnicima kako bi im bar na trenutak pružio podršku te iskazao svoju blizinu moleći za njih da im Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, udijeli milost da mogu s vjerom nositi svoj križ bolesti.

Caritas župe sv. Josipa ovim putem zahvaljuje svima koji su sudjelovali i podržali ovu akciju te tako doprinijeli da se i ove godine obilježi Svjetski dan bolesnika.

Tekst i fotografije: Damir David, voditelj župnog Caritasa

Možda vam se sviđa...