PROSLAVA NEDJELJE BOŽJEG MILOSRĐA

PROSLAVA NEDJELJE BOŽJEG MILOSRĐA U NAŠOJ ŽUPI SV. JOSIPA

U ovoSnapShotBM65j Svetoj godini milosrđa zaista smo svjedoci neizmjernog Božjeg milosrđa iz proslave u     proslavu iz događaja u događaj. Tek što smo završili devetnicu sv. Josipu i proslavili u Župi Josipovo, započeo je Veliki tjedan pripreme za najuzvišeniji blagdan Uskrs, a već je na Veliki petak započela i devetnica Božjem milosrđu kao priprema za Nedjelju Božjeg milosrđa.

Ove godine je devetnicu predvodio naš župnik Damir zajedno s članovima Misionara milosrdnog Isusa naše Župe uz punu crkvu, što župljana, što štovatelja Božjeg milosrđa iz drugih župa.

Započeli smo molitvom za cijeli svijet, sve griješnike, za našeg papu Franju, biskupe, svećenike, redovnike/ce, za sve pobožne i vjerne duše, zatim za sve pogane, koji još nisu upoznali Krista, za sve odmetnike od vjere, zatim smo u Božje milosrđe uranjali svu djecu, svu začetu djecu, sve trudnice, sve roditelje, bolesne, nemoćne. Sedmi dan devetnice posebno je posvećen štovateljima Božjeg milorđa koji smo molili u zajedništvu s članovima Zajednice „Marijina pohođenja Elizabeti“ koji svakog četvrtka imaju svoj molitveni susret u Župi. Osmog dana molili smo za sve duše u Čistilištu, ali i za sve naše pokojne za sve one koji su umrli bez sakramenata pomirenja za sve poginule u ratovima i nepogodama a deveti dan završili molitvom za ozeble i mlake duše zbog kojih je naš Gospodin Isus trpio u Getsemanskom vrtu govoreći: „Oče, ukloni ovaj kalež, ako je to volja tvoja“. Vjerujemo da mnoge ozeble i mlake duše uronjene u neizmjerno Božje milosrđe postaju gorljive i pune ljubSnapShotBM9avi za Gospodina. To je Božje milosrđe na djelu.

U subotu uoči Nedjelju Božjeg milosrđa u našu župu stigao je misionar milosrđa iz Rima vlč. Renato Belčić kao poseban izaslanik i član Papinskog vijeća za Novu evangelizaciju našeg pape Franje koji u Godini milosrđa šalje svoje misionare milosrđa na cijeli svijet. Bio je to poseban doživljaj za cijelu župu. Tako je vlč. Renato Belčić slavio u subotu večernju sv. Misu, posebno na čast svetom papi Ivanu Pavli II. čija se 11-ta obljetnica smrti točno sSnapShotBM66lavila uoći Nedjelje Božjeg Milosrđa, koju je baš on ustanovio.

Iza misnog slavlja vlč. Renato održao je malu katehezu o Božjem milosrđu kako bi nas upoznao koja je njegova zadaća kao misonara, što su to potpuni oprosti, kako ih steći, kako najviše iskoristiti ovu Godinu milorđa i kako ljude uvjeriti u miloSnapShotBM47srđe Božje. Svi sudionici kateheze mogli su postavljati pitanja vlč. Renatu Belčiću koji je vrlo opširno i s velikim trudom odgovarao na svako pitanje trudeći se da svatko dobije odgovor.

 

Kulminaciju posjeta misionara milosrđa vlč. Renata Belčića doživjeli smo u Nedjelju Božjeg milosrđa kada je slavio dvije sv. Mise. Jednu ujutro u 9, i drugu u 10.30 sati kao središnje Misno slavlje uz procesiju i svečano pjevanje našeg Mješovitog zbora koji je svojim prigodnim pjesmama, psalama još više dočarao blizinu Božje prisutnosti i Njegova milosrđa koje se izlijevalo po riječima Evanđelja, po propovijedi vlč. Renata Belčića, a kulminiralo u sv. Pričesti. Bio je to trenutak velike zahvalnosti Bogu, našim svećenicima i svim sudionicima ovog slavlja.

Kao da se potvrđuju riječi vlč. Andrije Woska današnjeg koordinatora štovatelja Božjeg milosrđa i do nedavno župnika Župe Marije Majke Crkve u Trnovčici : „Iz naše Župe u Trnovčici širi se Božje milosrđe na cijeli istočni dio Zagreba, a iz Župe sv. Josipa na Trešnjevci na cijeli zapadni dio grada Zagreba. Tako pokrivamo cijeli grad i širimo zrake Božjeg milosrđa po cijelom gradu.“

No u Trnovčici je sve započelo i kao da je kulminiralo u ovoj godini Milosrđa kada je sv. Misu u 15:00 sati slavio, naš zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal Josip Bozanić koji je molio pred kipom Milosrdnog Isusa predajući cijeli narod Božjem milorđu. Pred prepunom crkvom ispunile su Isusove riječi upućene sv. Faustini: „Ja želim da Svetkovina milosrđa postane utočište i zaklon svim dušama, posebno jadnim grriješnicima. Toga dana otvorena je nutrina Mojeg milosrđa iz kojih teku milosti na cijeli svijet. Čovječanstvo neće naći mira dokle se ne obrati izvoru Mojeg milosrđa.“SnapShotBM78

 

Još je vrijedno spomenuti događaj koji tek slijedi, a to je III. Nacionalni susret svih štovatelja Božjeg milosrđa, a održat će se 22. listopada 2016. na spomendan sv. Ivana Pavla II. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Bit će to susret za pamćenje kao zahvala za sve primljene milosti tijekom cijele Godine milosrđa ali i susret proslave neizmjernog Božjeg milosrđa.

 

                                                                       Nada Caren, voditeljica zajednice 

Misionara Božjeg milosrđa župe sv. Josipa

 

 

Možda će vas zanimati ...