Pepelnica

 
Sutra, u srijedu, na Pepelnicu započinje korizma.
Svete mise s obredom pepeljenja bit će u 7.30, 10.30 i 18.30 sati.
Također će tijekom svih svetih misa biti prigoda za svetu ispovijed. 
Toga dana je ZAPOVIJEDANI POST I NEMRS.
 
U srijedu je također i PRVA SRIJEDA. 
Euharistijsko klanjanje te mogućnost za ispovijed ili duhovni razgovor bit će od 20 do 22 sata u crkvi.
 
U dva dana “strogog posta” Čista srijeda (Pepelnica) i Veliki petak, nije samo post, nego zajedno, i post i nemrs! Vjernik u te dane jede samo jedan puni obrok (“do sita”) – jer je post i ne jede meso – jer je nemrs!  U ostale petke uzima redovite obroke, ali se odriče mesa. Više od toga nije zapovjeđeno, ali je vrijedno i mnogi poste više i češće (na primjer na Badnjak, uoči Velike Gospe) i strože: “o kruhu i vodi”.
Prema sadašnjoj crkvenoj disciplini post je obvezatan za katolike od navršene 18. do započete 60. godine života: na Pepelnicu i na Veliki petak. 
Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”
Petak nije odabran slučajno. To je dan Kristove muke i smrti na križu. Svaki je petak “mali Veliki petak”. Vjernik se kroz svoje odricanje sa zahvalnošću sjeća Kristova djela i na svoj skromni način uvećava dobrotu u svom krugu: odricanjem snažeći svoju volju, a dobrim djelima pomažući bližnjima.

Možda će vas zanimati ...