Kardinal Bozanić na Trešnjevci zaključio Godinu sv. Josipa

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je, slaveći euharistiju na treću nedjelju došašća, 12. prosinca u crkvi sv. Josipa u Zagrebu, zaključio Godinu sv. Josipa.

Nadbiskupa su dočekali najmlađi predstavnici župne zajednice, pjevači dječjeg zbora “Iskrice”, koji su uz pjesmu Kardinalu izrekli dobrodošlicu.

Na početku euharistijskoga slavlja upravitelj župe Damir Ocvirk izrazio je radost zbog nadbiskupova dolaska te istaknuo nekoliko ključnih naglasaka iz pastorala župe, a povezanih s proslavom Godine sv. Josipa.

U protekloj godini obilježenoj spomenom na sv. Josipa u župi je održano nekoliko nizova kateheza: o milosrđu, ljubavi, krepostima i zajedništvu te o Papinom apostolskom pismu “Očevim srcem” kojim je proglasio Godinu sv. Josipa. Uz kateheze redovito su se molile pobožnosti sv. Josipu svake srijede te velika devetnica i devetnica uoči svetkovine sv. Josipa. Kao plod ove godine župljanka Josipa Šunjo uglazbila je himan sv. Josipu koji je izveden tijekom hodočašća sv. Josipu u Karlovcu u lipnju ove godine.

Kardinal se u homiliji osvrnuo na biblijska čitanja te istaknuo radost iščekivanja kao ključni pojam vremena došašća. Pozvao je vjernike da poput djece s povjerenjem i radošću idu u susret božićnim blagdanima. Istaknuo je lik sv. Josipa kao onoga koji se pouzdaje u Božji plan te s povjerenjem prianja uz Božju volju. Govoreći o sv. Josipu pojasnio je kako je pravednost dati svakome ono što mu pripada, a njegova pravednost odnosila se da poštuje Marijino djevičanstvo i Kristovo božanstvo.

Na kraju homilije ohrabrio je vjernike, rekavši kako je sadašnje vrijeme ispunjeno strahom i otvorenim pitanjima te ih potaknuo da razumno i odgovorno prihvaćaju savjete i preporuke stručnjaka, koji su potrebni za očuvanje zdravlja i zajedništva među vjernicima i stanovništvom.

S obzirom na to da se na treću adventsku nedjelju slavi i Nedjelja Caritasa, s prikaznim darovima prineseni su i novčani dar za potrebe nadbiskupijskoga Caritasa i prijenosno računalo za potrebe župnoga Caritasa.

Euharistijsko slavlje Kardinal je zaključio posvetnom molitvom sv. Josipu kojom je posvetio nadbiskupijsku zajednicu zagovoru i zaštiti sv. Josipa, moleći da sv. Josip bdije nad sadašnjim trenutkom i da nas oslobodi od opasnosti bolesti i grijeha.

Nakon molitve, Kardinal je blagoslovio župnu zastavu s likom sv. Josipa koja je izrađena u spomen na Godinu sv. Josipa i 85. obljetnicu osnutka župne zajednice. Prije blagoslova Kardinal je istaknuo važnost kršćanske ljubavi koja se pokazuje kroz djelovanje Caritasa te zahvalio Caritasu Župe sv. Josipa za sve što čini dugi niz godina za potrebne, rekavši kako je upravo Caritas prepoznatljiva stvarnost u životu ove župne zajednice. Čestitao je i članovima Neokatekumenskoga puta na njihovoj četrdesetogodišnjoj prisutnosti u župi i nadbiskupiji istaknuvši njihovu otvorenost životu i djelu evangelizacije.

Tekst: Damir Ocvirk
Foto: Krešimir Matijević

Možda vam se sviđa...